Търсене

Най-много заявления за гласуване в чужбина в първия ден от подаването им, има от Турция

Емилия Димитрова
Най-много заявления за гласуване в чужбина в първия ден от подаването им, има от Турция

Малко под 600 са подадените до този час заявления за гласуване в чужбина от Турция. Следват Германия, откъдето са подадени 131 заявления и Великобритания - 123 заявления. Данните са от платформата glasuvam.org  , създадена в помощ на българите в чужбина от "Демократична България", в която данните се обновяват на всеки пет минути. 

От днес до 6 септември българите, които живеят зад граница, могат да подават електронни заявления за гласуване в секциите в чужбина. Формата на заявлението е достъпна през сайта на Централната избирателна комисия. 

Неподаването на заявление не е пречка да бъде упражнен вота. Необходимо е избирателят да попълни на място декларация, че няма да гласува на друго място. 

Секции в чужбина се разкриват на местата, в които на проведени до пет години преди изборния ден избори е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели. Във връзка с това Централната избирателна комисия одобри списък на местата, отговарящи на тези условия. Ведно с този списък секции ще бъдат разкрити и там, където има дипломатически и консулски представителства на Република България. 

В списъка, обявен от ЦИК, най-много секции в държави извън Европейския съюз ще има в Турция (143), следват Обединеното кралство (128), САЩ (43) и Канада (14). 

Сред държавите в Европейския съюз Германия е с най-голям брой секции - 116, следва Испания с 64, Италия - 22, Гърция - 21. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.