Търсене

Най-накрая: Ще има втора дата за изпита след 7 клас при здравословни проблеми

Емилия Димитрова
Десетокласници и седмокласници се явяват на външно оценяване

Снимка от F1 Digitals от Pixabay

Работи се за създаване на втора изпитна дата за седмокласници със здравословни или други сериозни проблеми, които не са им позволили да се явят на редовното национално външно оценяване, информират от Министерството на образованието (МОН). 

Възможността за явяване на изпита след датата най-вероятно ще съществува още от следващата учебна година, като датата ще е най-вероятно през месец септември. Предстои да се детайлизират условията и документите, които учениците ще трябва да предоставят.

С това от Министерството на образованието попълват един сериозен пропуск, който буквално объркваше плановете и спъваше мечтите на деца, внезапно разболяли се или преживели трагедия, които не могат да се явят на изпита със съучениците си. 

Тези деца не са много, но съществуват. За едно от тях разказва sCOOL Media.

През 2020 г. Евелина Първова от София е в 7 клас. Единственото й желание е било да учи в 51 СУ “Елисавета Багряна”, едно от най-желаните в столицата. 

Ден преди изпита по български език и литература на 15 юни 2020 г., тя се почувствала зле, имала силни болки в корема. Въпреки, че те ставали все по-силно, момичето отишло на изпит, защото друга дата няма. Успяла да направи едва първия модул, но след това болките ставали все по-непоносими.

“От няколко дни не се бях чувствала добре, така че нямаше никакво съсредоточаване от моя страна. По втория модул работих малко, но то е все едно нищо.”, разказа пред sCOOL Media Евелина.

С доста усилия тя остава до края на изпита, а вечерта е приета в болница “Пирогов”, където претърпява спешна коремна операция и остава в болница до 26 юни. Така пропуска изпита по математика на 17 юни, тъй като тогава е в реанимация. 

Майката започва да пише писма до институциите с молба дъщеря й да може да се яви на изпита по математика. От Министерството на образованието й отговорят, че “всички ученици се явяват при еднакви условия на един и същ изпитен материал. Това е гаранция за равнопоставеност при продължаване на образованието”. В същото писмо се обяснява, че "липсва нормативно основание да бъдат определени нови дати за изпитите". Така изпитите, на които момичето не се явило, ще бъдат оценени с "нула", което напълно изключва шанса Евелина да бъде приета в мечтаната специалност и мечтаното училище, тъй като с този резултат балът няма да й стигне. 

Идеята на готвените от МОН промени е децата, които се явяват на допълнителната втора дата, да бъдат приети на места извън приема, като ще се прави анализ при всеки индивидуален случай. Те ще могат да влязат в съответно училище само ако успеят да достигнат бала, с който учениците са приемани по време на редовните класирания.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!