Не е достатъчно да слушаме какво ни казват хората, трябва да ги чуем

МЕСТНИ ИЗБОРИ 2019

Участието в местното самоуправление не е ново за Мария Димитрова. Преди двайсет години става за първи път общински съветник, след това има още един мандат в Общинския съвет. За това време трупа опит. Очевидно не й липсва и желание да работи за подобряване на ситуацията в някои сфери. Днес най-силно я боли за условията на живот в селата. Боледува и заради пренебрежението спрямо хората на изкуството и в частност самодейците, които прославят Севлиево и България. Какво иска Мария Димитрова за следващите четири години, чуйте от нея. 

Може ли общинският съветник да влияе на местното управление, госпожо Димитрова, и как?

Ако кметът е орган на изпълнителната власт на местно ниво, то общински съвет може да се оприличи на законодателен. Общинският съветник участва в комисии към Общинския съвет, присъства на заседания, гласува. Общинският съвет приема бюджета на Общината, определя размера на местни такси, приема наредби и др. Аз, например, като общински съветник, със своя глас мога да повлияя за преразпределяне на бюджета и да гласувам за повече средства за кметствата. Мога да предложа да се отдели част от бюджета за дофинансиране на читалища и ако бъда подкрепена, ще облекчим хората, които съхраняват традициите и запазват културните ценности.

Ще ви дам пример как може общински съвет да повлияе върху развитието на Общината – с гласовете на общинските съветници от управляващото мнозинство Севлиево си ликвидира ВиК-дружеството и  се присъедини към Асоциацията в Габрово.

Защо БСП трябва да има повече представители в Общинския съвет?

Защото БСП е партия, чиито представители в местната власт никога не са се ръководили от тясно партийни интереси. Грижата за децата, семействата, възрастните хора е в основата на нашата програма. Ние предлагаме детските градини да бъдат безплатни, част от средствата от продажба на общинско имущество в селата да остават за кметствата. Но всички тези идеи могат да станат решения на Общински съвет, ако имаме мнозинство. Защото ние не искаме да бъдем безгласни присъстващи на заседания, а ще участваме реално в управлението на Общината. Не обещаваме, казваме какво ще направим, ако гражданите ни гласуват доверие.

Кои приоритети бихте отстоявала в следващия мандат, ако бъдете избрана?

Ако бъда избрана, ще работя приоритетно за хората. Първо, ще работя за подобряване на живота на жителите в селата. Не искам по селата да е тъмно, мръсно, а улиците да са като от следвоенен филм. Искам след четири години  да бъде светло, чисто и хората да се чувстват спокойни. Знам, че това може да се постигне. Могат да се отделят средства за асфалтиране на основни улици в селата, може да се изхвърлят контейнерите малко по-често, може да се упражнява повече контрол върху работещите по временна заетост.

Задължително трябва да се регламентира и почистването на гробищните паркове, може да се определят такси, може да се увеличат работници по чистота, а защо не в по-големите села да се назначат хора, които да извършват тази дейност. 

Приоритет са ми и хората, които създават и съхраняват културните ценности. Не само талантливите деца, а и самодейците. Необходимо е дофинансиране на читалищата. Защото тези, които рисуват, сега си доплащат, за да посетят изложба или пленер. Тези, които играят театър, си плащат, за да покажат новата си постановка на фестивал, тези, които танцуват, доплащат за да покажат изкуството си по света. Затова е необходимо при приемането на общинския бюджет да бъдат заложени средства, с които да се помогне на творците, онези, които създават изкуство. Вярвам, че никой няма да отрече, изкуството е едно от добрите неща, които прославят Севлиево, а и страната ни.

Кои според Вас  са най-наболелите проблеми в община Севлиево и как виждате преодоляването им?

 Ще посоча няколко, например водата. Въпреки налетите милиони лева, проблемът с водата не е решен. И днес има села, в които хората от дни нямат вода.

Липсата на достатъчно регламентирани паркоместа, което от своя страна води до безразборно паркиране, е сериозен проблем в Севлиево. Тротоарите са в безобразно състояние. В селата не може да се разбере по път ли вървиш или си на строителна площадка. Не се поддържат зелените площи в града, а в селата, според управляващите поради липса на средства, не се косят и приличат на малки горички. Но за да се решат всички проблеми е необходимо да се привлекат специалисти, да се ангажира обществото, да се инициира обществено обсъждане. Общинският съветник трябва да е постоянно при хората, за да чува проблемите им, да изслушва мненията им, предложенията. Не само да ги слуша, а да ги чуе!

Ние, кандидатите за общински съветници от Коалиция БСП за България се срещаме с живеещите в селата и като ги слушам, оставам с впечатлението, че има проблеми, които с години не са намирали решение. Ще се повторя, но навсякъде това са лошото състояние на гробищните паркове, липсата на съдове за смет и нередовното им изхвърляне, неподдържана или липсваща инфраструктура, недостатъчно средства за поддържане на пенсионерските клубове.

Сигурна съм, че няма проблем, който да не може да бъде преодолян, но за да го направим, трябва да сме сред хората, да обсъждаме проблемите на място, а не от центъра на Севлиево само да се вземат решения.

Трябва ли да има промяна за Севлиево и каква?

Категорично. На първо място трябва да започнем да работим заедно – общински съвет и граждани. Да има прозрачност за дейността на Общината, за поцедурите при възлагане на обществените поръчки, да се отворят приемни по селата.

Да се търси гражданското общество, да се чуват хората, да има отворено за обществото управление. Промяната не е само в лицата, които са в Общинския съвет, промяната трябва да бъде в това, че ще чуваме хората!

текст "Севлиево онлайн", съгласно договор

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

 

 

ОИК прекрати пълномощията на Трифон Трифонов от ГЕРБ
Политика
Министърът на правосъдието Данаил Кирилов е подал оставка
Политика
Боян Ботев: „Сгреших. Понасям отговорността за това“
Политика
ОИК проверява сигнал за несъвместимост за съветника Трифон Трифон
Политика
ОИК няма да обжалва съдебното решение по казуса Трифон Трифонов
Политика
Кирил Ананиев става министър на финансите и още рокади в кабинета
Политика
Станимир Стойчев поема БСП в Севлиево или каквото е останало от нея
Политика
Съдът отмени решението за прекратяване пълномощията на Трифон Трифонов
Политика
ОИК е сезирана за правомощията на Трифон Трифонов като съветник
Политика
Председателят на Общинския съвет в Дряново е отстранен от длъжност
Политика
Димитър Тонев влиза в Общинския съвет на мястото на Боян Ботев
Политика
Какво не четем в доклада на КПКОНПИ, пита Кристина Сидорова
Политика
Манолова: След побоищата снощи Борисов вече не е легитимният премиер за хората
Политика
Две приемни за граждани през септември организират от БСП в Севлиево
Политика
Манолова: С промените в Изборния кодекс се готви пладнешки обир на гласове
Политика
Разликата между Нинова и Добрев в Севлиево е 36 гласа
Политика