Не се получи дебат за бюджета, гласуваха го както е предложен

Вчера бюджетът на община Севлиево за тази година бе внесен в Общинския съвет за обсъждане и гласуване. Обсъждане не се състоя, тъй като се изказаха единствено съветниците от коалиция "Избирам Севлиево" и на практика дебат нямаше. А гласуването бе очаквано - "против" бяха шестима от опозицията - Ценка Йонкова, Петинка Михайлова, Йордан Стойков, Николина Николова, Христо Христов и Силвия Стойнова, седмият от групата д-р Огнян Пешков гласува "въздържал се". Кметът Иван Иванов сподели, че е очаквал дебат по същество, вместо политически изказвания, които отказа да коментира. 

Лидерът на местните социалисти

Петинка Михайлова нарече бюджета "предпазлив"

и подчерта, че в него "липсва стратегическа линия за развитие на общината".  Според Михайлова парите за ремонт на улици и пътища /370 хил. лв./ са крайно недостатъчни, малко са заложените средства за инфраструктура в селата, които и този път били пренебрегнати, а кметовете демотивирани да работят. И сякаш, за да се застрахова срещу леко острото си изказване, Михайлова подчерта: "БСП винаги сме търсили диалог, което не е слабост, а политическа зрялост" и добави, че колегите й винаги са готови да подтиснат политическите си пристрастия в името на хората. 

Ценка Йонкова похвали бюджета, който "за първи път е толкова голям - близо 29 млн. лв., и помоли колегите от управляващата партия ГЕРБ да се изкажат, за да се чуе мнението им.

Йонкова предложи да се заделят пари за решаване на проблема с водоснабдяването на с. Буря.

"Не правя конкретно предложение свръзано с проект или сума, защото знам, че няма да бъде гласувано" каза тя. "Има проектна готовност за решаване на проблема в с. Буря с вода от с. Гостилица, но Община Севлиево няма как да инвестира в активи, които не са нейна собственост, отговори кметът. Според него около 80 хил. лв. са необходими за решаване водоснабдителния проблем в селото.  

Йордан Стойков нарече бюджета "очакван" и в него "липсват политики и акцент".

Той направи конкретни предложения за намаляване средствата в някои пера за сметка на други, които обаче не бяха приети. Според Стойков големият бюджет тази година е заради по-големият фонд работна заплата и трите милиона лева за реконструкцията на довеждащия водопровод, които правителството отпусна целево.

Христо Христов поиска

повече инвестиции в инфраструктурата на селищно образувание "Хоталич",

където няма канализация и тротоари, а пътищата са разбити. Той каза, че живеещите там също плащат данъци като живеещите в града, но кметът му опонира, като каза, че данъците, които се плащат за имотите на Крушевския баир са несравними с тези в града и подчерта, че районът е вилна зона и всеки, който е избрал да живее там, трябва да е претеглил плюсовете и минусите. "За да направим вилната зона с инфраструктура ще са необходими средства, колкото е годишният бюджет на цялата община", каза още Иванов. 

Единственото изказване извън групата на коалиция "Избирам Севлиево" бе на Христофор Лалев, който сподели, че като финансист винаги се е водил от принципа, че печалбата не идва от намаляването на разходите, а от увеличаването на приходите. Лалев подчерта, че никога в община Севлиево не са разработвани толкова много проекти с европейско финансиране, което формира допълнителни приходи за една община, и приветства екипа на общинската администрация, който разработва проектните предложения.

Финансовата рамка на бюджет 2018 е 29 351 хил. лв.

Делегираните от държавата дейности са 14 505 млн. лв. а местните дейности - 14 845 млн. лв.

Спрямо параметрите на миналогодишния бюджет общото завишение на средствата от централния бюджет за 2018 г. е с над 1. 4 млн. лв., като най-голям е делът на увеличението за образование - с 916 300 лв., за общинска администрация с 105 400 лв., за отбрана и сигурност 14 500 лв. повече, за социални грижи - 62 800 лв. ръст, за култура увеличението е с 67 200 лв. и за здравеопазване с 82 700 лв.

Близо 2.5 млн. лв. са очакваните постъпления от такса битови отпадъци. Завишението е с почти 160 хил. лв. и е съгласно решение на ОбС Севлиево от декември м.г., с което таксата смет бе вдигната с близо 10 на сто.

От данъчните приходи най-голям дял в бюджета е на данъка, който гражданите и фирмите плащат върху превозните средства - 1.3 млн. лв. са очакваните постъпления. На второ място са приходите от данък върху недвижимите имоти – 1.1 млн. лв.

Капиталовите разходи през 2018 г. са планирани в размер на 7 540 840 лв.

автор: Емилия Димитрова

 

   

Запален автомобил изгоря напълно, причините за огъня се изясняват
Общество
Отнето предимство изпрати жена в болница със счупен глезен
Общество
Днес започва обход за актуализиране на данните за Преброяването
Общество
От 27 юли се възобновява автобусната линия Севлиево-Пловдив
Общество
На 16 юли се навършват 143 г. от Освобождението на Севлиево
Общество
Протест срещу правителството и в Севлиево
Общество
Как публичният отчет за даренията в Община Севлиево всъщност не е публичен
Общество
Областният кризисен щаб препоръчва носенето на маски на пазарите
Общество
От 10 юли т.г. започна предварителен обход за Преброяване 2021
Общество
Родители на осмокласници могат да кандидатстват за еднократна парична помощ
Общество
Пожарникари спасиха малко коте, като го свалиха от върха на дърво
Общество
Рехав беше първият протест в Севлиево, за утре пак има насрочен
Общество
С 600 000 лв. ще се направят неотложни пътни ремонти в села
Общество
Търговци протестираха пред РЗИ срещу отмяна на габровския битак
Общество
ЕРП Север съветва как да се предпазим при гръмотевични бури
Общество
Заради авария в целия град е спряна водата до 17.00 ч.
Общество