Търсене

Не всеки, който иска, ще може да гласува машинно. Защо и как точно ще се гласува в неделя

Севлиево онлайн
Не всеки, който иска, ще може да гласува машинно. Защо и как точно ще се гласува в неделя

Ако не сте живели в България или друга страна от Европейския съюз през последните 3 месеца и съответно нямате право да гласувате за евродепутати, няма да можете да гласувате машинно. За тези избиратели това ще е възможно само с хартиена бюлетина.

Причината е, че с машина може да се гласува и на двата вота, а членовете на секционната комисия няма как да проверят дали избирателят гласува само за единия.

Малко под половин милион избиратели няма да имат право да упражнят правото си на глас на европейските избори заради адресната им регистрация, съобщават от ЦИК. Те обаче ще могат да гласуват за национален парламент.

Бюлетината за ЕП ще е същата като за Народното събрание, с разликата, че в нея има един независим кандидат и общо 17 кръгчета с преференции. За националния парламент броят на преференциите ще бъде различен в зависимост от изборния район.

Избирателите, които изберат да гласуват с хартиена бюлетина, трябва най-напред да отбележат гласа си в квадратчето с номер на партия или коалиция, а след това - преференция, ако искат да дадат гласа си за конкретен кандидат. Тези, които гласуват с машина първо трябва да изберат дали искат да участват и в двата вота или само в единия. Следва екран с второ потвърждение, след който няма опция за връщане назад.

Ето как изглежда началния екран при гласуването с машина: 

Изображение - 13598 А ето и видео, с автор ЦИК, което показва как точно ще става машинното глсуване на 9 юни. 

Гласуването на хартия ще става с две отделни бюлетини в различен цвят - зелена за българския парламент и синя за европейския.

Изборният ден започва в 7 ч. и приключва в 20 ч. Ако след този час пред секциите има чакащи, гласуването може да бъде удължено с максимум един час - до 21.00 ч.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!