Недьо Тинчев – мъжът, който иска да промени с. Батошево

МЕСТНИ ИЗБОРИ 2019

Недьо Тинчев е родом от с. Батошево, но през осемдесетте години на миналия век отива в София. Започва работа като международен шофьор. Дестинациите, по които вози товари, са основно в Близкия Изток – Турция, Сирия, Иран, Ирак, Кувейт. През 2006 г. се завръща в с. Батошево и още му е трудно да свикне с разликата между това, което е оставил и това, което намерил.  

Когато излязох от Батошево животът в село буквално вреше и кипеше. Усилената работа в стопанствата, деца по улиците, хора пълнеха махалите.  

Сега всичко е занемарено, не крие огорчението си мъжът. Казва, че Батошево е пръснато на около 20 км, заради десетте махали към основните селища Батошево и ДИП-ът. За разлика от други села, в Батошево млади хора има. И това са млади семейства, които в последните години са си пробвали късмета зад граница, но са се завърнали.

В началото на демокрацията много семейства заминаха да работят в Гърция, Испания, по Европа. Техните деца бяха малки. Сега тези деца, вече по над 30 г., се връщат с техните деца, на по 5-6-7 години. На тези хора им личи, че са били в Европа, придобили са други навици. Те искат да живеят комфортно, както са живяли в европейските страни. Знаете ли, че в Батошево няма една детска площадка. А деца има. Преди месец докараха една люлка, явно махната от някоя детска градина в града. Знаете ли за каква стара люлка става въпрос, метална, необезопасена, да не кажа, че може и да е опасна. Известно е, че новите съоръжения за игра на децата са сертифицирани, с пластмасови седалки, а в Батошево докараха една със старите метални винтове. Обидно ми е от това отношение. Ние, които живеем в селата, не сме друго качество хора, а ни третират така. То е все едно днес да пуснат хляб в Севлиево и каквото не се продаде, утре да го докарат на село да го продават. 

Когато се завърнал в селото през 2006 г. заживял в родната си махала Аланджиите. В махалата има дванайсет къщи, в тях живеят петнайсет човека, четиринайсет от тях били скарани. Недьо ги събрал и сдобрил. Като се сдобрили, решили да заработят заедно за свойта си махала. Най-напред възстановили черковището, направили навес, който да побира 70 души и вдигнали малък параклис. Направили и монтирали паметна плоча на 24-годишен войник, родом от Аланджиите, загинал във Втората световна война. И започнали да се събират два пъти годишно – на Петдесетница и в деня на Съединението 6 септември.

В махалата живеем петнайсет човека, на празници ставаме около 120. Заживяхме сякаш нов живот. Това обаче не ми стига. Искам още нещо да направя за селото. Няколко са нещата, които не търпят отлагане. Първото са мостовете. В Батошево има пет, шест от така наречените дантелени моста. Правени са преди повече от 50 г. Тези мостове трябва да се инспектират. Подозирам, че някои ще се окажат опасни.

Като се влезе в Батошево в посока Балкана, реката прави един десен завой. Мястото е обрасло с върби и дракалак. При един порой, който влачи дървета, там ще се образува бент, а водата може да наводни селото. Между другото преди години Батошево е било наводнявано. Трябва да се почисти мястото, по програми ли, по друг начин ли, но е наложително.

Църквата в с. Батошево е покрита с каменни плочи. Гледам ги, между тях по 20-30 см разстояние. Очевидно са се разместили, а това е опасно. Наложително е да се инспектира, да се провери състоянието на дървената част и да се ремонтира покрива, защото, ако той се изсипе по време на някое погребение, какво правим?  

Има нужда от поне още два легнали полицаи, защото и в Батошево като във всяко село се кара безразборно.

Недьо Тинчев е кандидат за кмет на с. Батошево, издигнат от Коалиция "Ние, Гражданите". Накарали го да се кандидатира местните хора, защото забелязали, че точно махалата, в която Недьо Тинчев живее, живнала. Не го притеснява, че в селото има петима кандидати за кмет. Казва, че и сегашната кметица на селото, която управлява два мандата „се справя, колкото може“. А възможностите й са ограничени, заради липсата на бюджет.

Селският кмет е с нула лева бюджет. Какво може да направи един човек без пари? Затова ако стана кмет, ще обединя колегите и от останалите села с искането да ни бъде одобрен бюджет за селата. Дори парите да са в Общината, но да се знае кое село с колко пари разполага.

За да не става като пропадналия път преди Кастел, за ремонтирането на който имало подписка от местни жители в Общината, но пари за свлачището още не са отпуснати. Недьо Тинчев не разбира как един ремонт, който днес може да стане с 20 хил. лв., не се започва, а ако свлачището продължи да действа и пътят пропадне изцяло, ще трябва да се дадат 60 хил. лв.

Ако падне една кола долу и не Дай, Боже, се пребие човек, още на следващия ден ще започнат ремонт. Не бива така, трябва да се изправарват събитията.

Станал част от коалиция „Ние, Гражданите“, защото в тяхно лице видял ангажираност към проблемите на хората в селата. Ако съселяните му го изберат за кмет, няма да сменя секетаря на кметството, за който казва, че е разтропано и ерудирано момиче, нито ще търси конфронтация с досегашното ръководство, защото и сега се разбира добре с кметицата. Обещава, че няма да остави нито един жител на селото в нужда и ще обикаля всеки ден с личния си автомобил махалите, за да е наясно къде какво се случва. Няма да търси пари за бензин, ще прави обиколките за своя сметка, защото смята, че кметът е длъжен да е обърнат към хората.  

Разчита много на общинските съветници от коалиция „Ние, Гражданите“ за помощ при кандидатстването за европейско финансиране и така да направи в селото детска площадка, видеонаблюдение на входа и изхода на Батошево, някои наложителни ремонти.

За всичко това Недьо Тинчев разчита много и на съселяните си. Не само за гласове подкрепа на 27 октомври, но и за обща работа в името на селото, което толкова много обича и за чието бъдеще искрено милее.   

текст: "Севлиево онлайн", съгласно договор

 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

ОИК Севлиево показа как ще изглеждат бюлетините за 27 октомври
Политика
Боян Ботев: „За мен няма значение на кое място съм в листата“
Политика
Общинският съвет бе „мокър печат“ за решенията на кмета, нужна е промяна
Политика
Стига фалшиви новини, няма да закривам болницата
Политика
Още 5 партии в подкрепа на независимия кандидат за кмет Богомил Петков
Политика
Недьо Тинчев – мъжът, който иска да промени с. Батошево
Политика
Община Севлиево е санкционирана заради нагласени обществени поръчки
Политика
Коалиция БСП за България откри предизборната си кампания
Политика
Промяната идва от гражданите, вярвам в гражданското общество
Политика
Как за един мандат бе убит малкият и среден бизнес в Севлиево
Политика
Не е почтено да се подвеждат хората от официалната страница на Общината
Политика
Силна съм в областта на образованието, там ще бъда полезна
Политика
При забравените, или колко струва една добра дума?
Политика
Ще правим каквото трябва, рано или късно ще се случи, каквото целим
Политика
Коалиция БСП за България открива предизборната си кампания на 7 октомври
Политика
Не е достатъчно да слушаме какво ни казват хората, трябва да ги чуем
Политика