Търсене
На изнесено заседание на парламентарната комисия по регионална политика в Габрово

Несбъднатият язовир на Севлиево отново влезе в разговори за регионално развитие

Емилия Димитрова
Несбъднатият язовир на Севлиево отново влезе в разговори за регионално развитие

Димитър Тонев и Галин Ганчев представиха пред парламентарната комисия по регионално развитие проблема с водоснабдяването на Севлиево, снимка: "Габровонюз"

Вчера в Габрово се проведе изнесено заседание на комисията по регионална политика в 47 Народно събрание. В присъствието на председателя Настимир Ананиев, зам.-председателя арх. Йордан Терзийски, народния представител от Габровски избирателен район Богомил Петков и областния координатор на "Продължаваме промяната" Петър Петров, двама общински съветници от Севлиево - Димитър Тонев и Галин Ганчев ("Граждани за Севлиево"), поставиха отново проблема с водоснабвядаването на общината.  

"Всички бяха наясно, че има проблем, но не знаеха, че той е толкова сериозен. Останах с впечатление, че в комисията е имало разбирането, че реконструкцията на водопроводите ще реши окончателно ситуацията с недостига на вода и затова въпроса за язовир, който да водоснабдява община Севлиево, е оставен на заден план.", разказа Димитър Тонев. 

Съветниците от Севлиево представили богат набор от документация, показваща историята на язовир "Мокра Бяла", проекта за него, копия от документи, съпъствали историята на неосъществения язовир през годините, както и какво е направено до момента за намаляване загубите на вода. 

"Обяснихме, че през лятото, напоследък и през есента, а понякога и в началото на зимата общината е изправена пред недостиг на вода. В тези периоди дори да имама напълно подменени водопроводи, пак ще сме на воден режим, защото водата, която постъпва от водохващанията не стига, за да захрани всички населени места в общината", разказа още Тонев. 

На срещата е обсъден и вариантът за язовир, който беше изоставен в последните година-две за сметка на реконструкцията на довеждащите водопроводи. Днес обаче отново има нагласа да се започне проучване на необходимостта от съоръжението и евентуално да се пристъпи към неговото препроектиране за новите потребности и условия, смята Димитър Тонев, който е получил и подкрепа от народния представител Богомил Петков.

 

Изображение - 10273  

Присъстващите са постигнали съгласие за една широка кръгла маса, с гражданско и експертно участие по въпроса за евентуално изграждане на язовир. "Наясно съм, че досегашния проект трябва да се препроектира, наясно съм, че това ще струва много пари и ще отнеме време и днес отидох да се срещна с кмета на община Севлиево, за да го информирам за разговорите", сподели Тонев. Срещата не се е състояла, тъй като кметът не е бил в Общината. Не е имало представител на Община Севлиево и вчера, на заседанието на комисията по регионална политика, на което са забелязани кметовете на Дряново и Трявна. 

"Няма да се реши въпросът с водоснабдяването, ако не подходим генерално и не преминем към изграждането на язовир", категоричен е Димитър Тонев. И за още нещо е убеден - че това трябва да стане с общите усилия на общиското ръководство, държавата и гражданите. 

Малко история

Проекто-проучвателните работи за язовир „Мокра Бяла“ са започнали през 1979 година. Типът на стената най-напред е бил каменно-насипна с глинено ядро, но по-късно е променен на каменно-насипна с асфалтовобетонов екран. Увеличен е и първоначалният обем. А при проектирането си „Мокра Бяла“ е трябвало да захранва 74 населени места от четири общини: Севлиево, Габрово, Велико Търново и Горна Оряховица.

Проектът е утвърден през 1986-87 година. Три години по-късно започват и строителните работи. До замразяването на обекта през 1997 година са изградени 202 м отбивен тунел, трябва да се изградят още 105 метра. А изградените пътища до каменната стена и отбивния тунел вече се нуждаят от ремонт.

След като строителството на жадувания от поколения севлиевци язовир спира през 1997 година, общините Велико Търново и Горна Оряховица решават проблема си с водоснабдяването с пускането в експлоатация на язовир „Йовковци“. С това населените места, които трябва да се захранват с вода от „Мокра Бяла“ вече са с трийсет и три по-малко, общо четирийсет и едно – 32 села от севлиевска община, 7 села от община Габрово, едно дряновско село и град Севлиево.

В годините за препроектиране на "Мокра Бяла" се говори по различни поводи. Различни са и парите, които управленци на различни нива казват, че са нужни за нов, актуален проект на съоръжението. Те варират от 50 хил. лв. до 1.2 млн. евро. Очевидно експертите трябва да изчислят какво би струвал нов проект и да кажат откъде ще дойдат парите за него. 

Има и още - 10 000 подписа, зад които стоят 10 000 жители на община Севлиево, т.е. почти всички пълнолетни, живеещи в общината, искат язовир. Заявиха го през 2016 г., а подписката отлежава и събира прах из кабинетите на властта.  

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!