Неутрализираха група за производство на пико и фалшиви пари

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петима участници в организирана престъпна група за производство на синтетични наркотици и на фалшиви американски долари и евро. Те са задържани на 11 декември 2017 г. при специализирана операция на ГДБОП (с участието на 5 териториални служби за БОП ) и Специализираната прокуратура в областите Стара Загора и Габрово. Шести участник в групата до момента се укрива и е обявен за общодържавно издирване.

Нарколабораторията на групата е била оборудвана в къща в с. Долно Сахране, обитавана от един от участниците. Там са намерени и иззети произведени на място синтетични наркотици, част от които в процес на изсушаване, прекурсори, оборудване, както и около 300 г. марихуана. На мястото са открити и 16 плаки с изображения на долари с номинал 50 и 100 долара, 193 листа с отпечатани на тях по 3 неистински банкноти от по 100 евро, както и фалшива банкнота от 500 евро.

Печатницата за пари, която е била в процес на подготовка и пускане в действие също от „лаборанта“ на групата, е била разположена в наглед пустеещата бивша механа „Мустанг“ в Габрово. Там са открити печатна машина „Хайделберг“, както и машина за офсетов печат, метални матрици с изображения на елементи от банкноти долари и евро, бои, хартия, фолио, различни химикали за производството. Със същата машина „Хайделберг“ въпросният участник в ОПГ е бил заловен и осъден за производство на фалшификати през 2010 г и осъден на 3 г. и половина ефективно.

При претърсване на къща на друг участник в групата в гр. Крън са открити пушка тип помпа „Маверик“ с боеприпаси, униформена полицейска риза със знаци „Полиция“, алуминиева мелница за марихуана, пълна със зелена маса, електронни везни и др.

Събраните до момента доказателства сочат, че групата се е занимавала с производство на синтетични наркотици и е подготвяла отпечатването на неистински доларови и еврови банкноти от началото на 2017 г.

С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на петимата обвинени бе наложено прокурорско задържане до 72 часа. По искане на специализирана прокуратура на 14 декември 2017 г. Специализираният наказателен съд наложи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях.

Нагъл крадец грабил в севлиевска фирма, води се разследване
Криминални
Кражба от жилище в Севлиево, липсват 10 000 лв.
Криминални
Два луксозни автомобила на един собственик са запалени в Габрово
Криминални
Куче е починало от похвърлен салам в ж.к. "Д. Благоев", води се разследване
Криминални
Измамник, присвоил близо 180 хил. лв., ще лежи 4 години
Криминални
Двама са задържани за среднощен побой над мъж
Криминални
Хлапак опитал да открадне училищен автобус, хванали го
Криминални
Девет кражби от жилища за по-малко от месец извършил 19-годишен
Криминални
Водачът с 2,14 промила алкохол от ул.“Ст. Пешев“ се призна за виновен
Криминални
Повдигнаха две обвинения на бракониер за убийство на благороден елен
Криминални
Здравен инспектор е задържан при получаване на подкуп в Габрово
Криминални
Полицията разследва момче и мъж от с. Добромирка за побой
Криминални
Шофьорка с 2.06 промила алкохол в кръвта получи условна присъда
Криминални
Убийство на благороден елен край Кръвеник, хванати са следите на бракониерите
Криминални
Засада и опит за убийство в Магъра на яз. "Ал. Стамболийски"?
Криминални
Джебчийка от с. Дамяново спипаха в Габрово полицаи
Криминални