Търсене

Нейната проза е зряло познание за света - Здравка Евтимова гостува на Градската библиотека

Нейната проза е зряло познание за света - Здравка Евтимова гостува на Градската библиотека

"Нейната проза - това е зряло познание за света, в което се оглеждат не само българските, но и балканските травми. Без козметика и разкрасяване". Това са думи на Марияна Тодорова, казани за Здравка Евтимова. 

Поетът Валентин Дишев определя прозата на Здравка Евтимова като митически реализъм, основаващ се на способността на писателката да създава съвременни митове. Чрез суров реализъм и фина психологическа нюансираност в изграждането на героите Евтимова достига до истини, чиито корени черпят сила от миналото и проектират прозрения за бъдещето.

Всъщност за Здравка Евтимова и написано и казано много, но само онези, докоснали се до дълбочината на творчеството й със сигурност са щастливи да узнаят, че на 8 април в Градската библиотека в Севлиево, ще имат възможност лично да се срещнат с нея. 

Разказите на българската писателка са преведени в повече от 30 държави по света, сред които и Китай. За тях Евтимова е носителка на редица награди.

През 2005 г. нейният разказ „Васил” е избран сред десетте разказа от цял свят, спечелили конкурса на радио BBC Лондон, а десет години по-късно друг неин разказ – „Рядко“, е включен в антологията „Най-добра европейска проза за 2015 г.“ на американското издателство Dalkey Archive Press.

Романът й „Четвъртък“ е избран през 2021 г. от словенската „Фондация за славянски култури“ като един от 100-те романа, писани от славянски автори след падането на Берлинската стена. 

Първата книга на Здравка Евтимова „Разкази срещу тъгата” излиза от печат на 30 март 1984 година, т.е. преди точно 40 години. Следва я „Разкази за приятели” , която излиза през септември 1989 година. Редактор и на двете книги е Весела Люцканова. На гърба на втората стоят думите на Дончо Цончев: „Преди няколко години едно момиче ме чакаше пред СБП. То държеше вафла и ме гледаше така, като че ли искаше да отчупи едно парче и за мен. Вместо вафла Здравка Евтимова ми предложи разкази. Тя остава вярна на този труден жанр и на своите хубави перничанки и перничани. Желая й постоянство и бодър дух!”.

Срещата със Здравка Евтимова е на 8 април, от 17.30 ч., в залата за събития на Библиотеката. 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!