Търсене

Николай Дойнов бе преизбран за председател на Съюза на Народните читалища и удостоен с "почетен член на "Развитие-1870"

Десислава Димитрова - секретар на НЧ "Развитие-1870"
Николай Дойнов бе преизбран за председател на Съюза на Народните читалища и удостоен с

Вицепрезидентът Илияна Йотова бе гост на конгреса на Съюза на народните читалища

Народно читалище „Развитие-1870” удостои със званието „почетен член” д-р Николай Дойнов – председател на Съюза на народните читалища в България (СНЧ). Плакета на Дойнов връчи председателят на най-големия културен институт в община Севлиево и зам.-председател на СНЧ Данаил Лалев по време на 36-ия конгрес на организацията, състоял се на 31 май 2023 г., в столичната открита сцена на театър „Сълза и смях”. Отличието за дългогодишни заслуги в читалищното дело бе присъдено на Николай Дойнов по повод 60-годишния му юбилей с пожеланието да продължи мисията си и живее „с читалището в сърцето”.

Изображение - 12317Данаил Лалев (вляво) връчи плакета за почетно членство на Николай Дойнов  

         В конгреса участваха петима делегати от община Севлиево – секретари на местни читалища.

Председателят на Народно читалище „Развитие-1870” Данаил Лалев бе преизбран за зам.-председател

на з.ч.д. д-р Николай Дойнов, който продължава да ръководи Съюза на народните читалища у нас. В поредния си мандат, пети по ред, той ще управлява организацията с подкрепата на досегашното успешно ръководство. В дневния ред на конгреса бяха включени: отчет за дейността на Върховния читалищен съвет за дейността през 2020-2023 г., доклад на Ревизионната комисия, промени в Устава на СНЧ, избор на председател и контролен орган, приемане на читалища за членове на СНЧ.

Прочувствено приветствие към делегатите и гостите на най-големия читалищен форум отправи вицепрезидентът на България Илияна Йотова. В него тя подчерта ролята и мисията на читалищното дело и изрази вяра в огромното влияние и сила на българското читалище. Вицепрезидентът категорично заяви, че застава срещу всяко едно посегателство срещу българските читалища, защото „това е равносилно на национално предателство и родоотстъпничество, а читалището е институция с биография, по-дълга от българската свобода.”.

„Благодаря Ви, че с възрожденски плам изграждате и съхранявате българското читалище“, посочи Йотова, категорична, че в лицето на Президентската институция Съюзът на народните читалища има своя най-голям съюзник. И призова: „Когато днес някои „умни“ твърдят, че няма съвременни будители, нека посетят кое да е населено място в страната, да влязат в някое читалище, където ще видят тези будители, които движат народа ни напред. Вие сте създателите и строителите на трите стълба – духовност, образование, култура, съхранили народа ни, изградили българската нация и възкресили държавата. Вие сте хората с факли в ръка, в първите редици на битката срещу пагубната комбинация от неграмотност и наглост. Ние сме народ, роден от словото и книжнината. И само с помощта на знанието днес ще преборим невежеството и наглостта.“.

Вицепрезидентът определи близо четирите хиляди читалища като „четири хиляди силни антидота за непросветеността и застоя”.

И призова изпълнителната власт да обърне внимание на българската култура, да не я лишава от средства, защото от икономическата криза можем да се възстановим, но кризата в духовността и културата е с последствия много напред във времето и после част от тези процеси стават необратими. „Хората, които разсъждават, че е криза и няма пари за култура, нямат право да управляват.“, категорична бе Йотова. В края на изказването си тя определи председателя на СНЧ Николай Дойнов като велика личност с много достойнства, успяла да изгради екип, който да работи с хората за хората. В знак на благодарност за подкрепата Дойнов удостои вицепрезидента със специална статуетка, дело на скулптора Виктор Венков, във формата на сърце, защото „в работата си Илияна Йотова е сърце от огън”.

Изображение - 12316  

Конгреса уважи и зам.-министърът на културата Марина Василева, която връчи най-високото отличие на Министерството на културата – „Златен век – огърлие“ и грамота на председателя на СНЧ Николай Дойнов за неговия изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност и по повод 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий.  

„Чест за мен е да бъда сред Вас – част от интелектуалния елит на българската нация, която е може би с най-ярко изявена заслуга за съхранението на българския дух през вековете и е вероятно най-близо и до българския творец, и до народа ни.“, подчерта зам.-министърът в официалното си слово. Тя посочи, че духовността има нужда от своите водачи, от хора, които да бъдат светлина за останалите, а тази светлина са дейците в българските читалища, хората – пазители на всичко българско, на това, което ни прави народ и нация.

„Дълбоко признание и уважение към всички читалищни дейци, поставили далеч назад във времето началото и продължили утвърждаването на културния живот и духовността; насърчаващи стремежа към познание на бъдещите поколения. Дългогодишният опит, всеотдайността и подкрепата Ви са стойностен принос в културната ни съкровищница, а даровитите Ви самодейци вълнуват и въвеждат публиката в света на знанието, красотата и хармонията.“, каза още Василева и пожела здраве, реализирани идеи, творчески дух и удовлетворение от постигнатото.

На конгреса бяха очертани перспективите пред работата на Съюза на народните читалища, задачите, които се поставят културните институции с оглед политическата и икономическа ситуация в страната, както и предизвикателствата на дигитализиращия се свят. Споделени бяха добри практики и приети нови членове. Връчени бяха отличия „Заслужил читалищен деятел” – най-високото признание на СНЧ за заслуги в читалищното дело. Във фоайето на открита сцена „Сълза и смях” делегатите видяха традиционната годишна изложба на Сдружението на софийските народни читалища на детските школи по рисуване – доказателството, че тук е люлката на духовност, образование, култура.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!