Николина Николова е най-активният общински съветник през мандата
Николина Николова, снимка: "Севлиево онлайн"

от Емилия Димитрова

Николова е категорична, че няма да се кандидатира за нов мандат и сподели, че е разочарована както от управляващите, така и от опозицията, и е убедена, че един човек, колкото и усилия да положи, не може да промени статуквото 

Общинският съветник, избран с листата на  „Коалиция Избирам Севлиево“ Николина Николова, е с най-висока активност през този мандат, сочи справка, която „Севлиево онлайн“ поиска от Общинския съвет по реда на Закона за достъп до обществена информация. Без никаква активност в пленарна зала са Делян Игнатов, Ралица Христова и Цветан Стоянов от групата на ГЕРБ, които не са взели думата нито веднъж. Със същата абсолютна пасивност са още двама – Христо Ботев („Народен съюз“) и Керим Ибрям (ДПС).

Тези данни далеч не сочат, че останалите общински съветници са били активни.

Действително справката за Николина Николова (юрист, б.ред.) сочи, че е вземала думата 123 пъти, а като се има предвид, че тя не е председател на постоянна комисия, нито председател на група, това означава, че всичките пъти, когато се е изказвала, са били във връзка с обсъждани предложения за решения. Не така е обаче с втория по активност съветник – Димитър Димитров (ГЕРБ), който според справката има 120 изказвания. Димитров е председател на бюджетната комисия и като такъв през целия мандат (практика, която следва от предишния, б.ред.) дословно изчиташе внесените от общинската администрация предложения, като накрая завършваше с: „Предлагам на Общинския съвет да подкрепи предложението“. Това няма как да се брои за становище, тъй като Димитров освен че не внесе и една дума от себе си като председател на комисията, губеше ценно време на колегите си, принудени да слушат как им чете нещо, което всеки от тях има на монитора пред себе си.

Сред съветниците, които са се изказвали през четирите години

има и други, които просто са изразявали становището на постоянната комисия,

която председателстват. И те като Димитров предлагаха на колегите си да подкрепят предложението, а това вдига изкуствено тяхната активност. Такъв е напусналият общинския съвет заради конфликт на интереси Владимир Василев (ГЕРБ), който като председател на постоянната комисия „Общинска собственост“ задължително трябваше да представи становището на комисията по внесените от администрацията предложения, Капка Пандурска (ГЕРБ), която правеше същото като председател на постоянната комисия по образование, Ердоан Узунов (ДПС), който вземаше думата като председател на постоянната комисия по сигурност, обществен ред и организация на движението и Сюзан Садъкова (Реформаторски блок), която председателства здравната комисия.

От изброените по-горе Садъкова и Узунов имаха и изказвания във връзка с обсъжданите решения  и правеха предложения по време на заседанията. 

Нито една реплика към колега в зала не са направили за четири години

Вера Цачева, Делян Игнатов, Димитър Димитров, Диян Александров и Капка Пандурска, Мюмюн Мутишев, Петко Тотев, Ралица Христова, Силвия Стойнова, Христо Ботев, Христо Гунчев, Христо Николов, Христофор Лалев, Цветан Петков и Керим Ибрям. 

За обяснение на отрицателен вот при ГЕРБ няма какво да се говори, техните съветници обикновено не гласуват против предложенията на кмета. Отрицателен вот не са поискали нито веднъж още Мюмюн Мутишев, Недко Георгиев, Огнян Пешков, Петинка Михайлова, Светла Георгиева, Сюзан Садъкова, Христо Ботев, Христо Гунчев, Христо Николов, Христофор Лалев и Керим Ибрям (отрицателен вот може да поиска всеки съветник, който гласува против някое решение, за да обясни вота си, б.ред.).

Ценка Йонкова („Коалиция Избирам Севлиево“) е поискала най-много думата за обяснение на отрицателен вот – десет пъти за мандата. След нея е Николина Николова (осем пъти) и Йордан Стойков (седем пъти).

Общинският съвет на Севлиево през мандат 2015-2019 е провел 46 редовни заседания, на които са взети 903 решения. Нито едно решение не е върнато от областния управител, текстове на девет наредби бяха отменени от съда като незаконосъобразни.

Колко от съветниците в отиващия си мандат ще поискат отново доверието на избирателите, ще стане ясно, след като приключи регистрацията на листите. Най-активният и според „Севлиево онлайн“ най-подготвен общински съветник Николина Николова няма да се кандидатира за нов мандат, потвърди лично тя пред медията, въпреки, че към нея има отправени предложения от няколко формации (Николова бе избрана с листата на „Коалиция Избирам Севлиево, в която водеща е БСП, но бе представител на гражданската квота, б.ред.).

 

 

Иван Иванов води срещу Богомил Петков, броенето продължава
Политика
С 10% по-ниска избирателна активност към 17.30 ч., спрямо първия тур
Политика
Здравка Лалева е председател на ОбС. Избор нямаше, имаше гласуване
Политика
Иван Иванов ще бъде кмет на Севлиево още един мандат
Политика
Новоизбраните кметове и съветници ще положат клетва на 11 ноември
Политика
Протокол с над десет грешки, председател на СИК е общински служител
Политика
Рокади в състава на Общинския съвет преди клетвата
Политика
Иван Иванов е избран за кмет с 6761 гласа
Политика
6.25% е избирателната активност в община Севлиево към 10.00 ч.
Политика
След три мандата на Цветан Цонев, в с. Сенник има нов кмет
Политика
Благодаря ви! За съжаление, "схемата" победи
Политика
ГЕРБ спечели в Габрово и Севлиево заради ниската активност, но бавно губи областта
Политика
ГЕРБ падна в Дряново, Трифон Панчев е новият кмет на града
Политика
Новоизбраните кметове и съветници се заклеха
Политика
Избирателната активност остава ниска - 17.3% е към 12.30 ч.
Политика
Красимира Йорданова връчи символа на местната власт на Иван Иванов
Политика