Търсене

„Никой не е по-голям от хляба” – лятна седянка с обичаи, традиции и народни хора

Десислава Димитрова
„Никой не е по-голям от хляба” – лятна седянка с обичаи, традиции и народни хора

Традиционната обредност и характерните обичаи представиха хореографите Весела Йорданова и Йордан Йорданов, снимка: НЧ "Развитие-1870"

Изображение - 11987  

На „Лятна седянка” оживяха характерните за сезона празници, обичаи и традиционна обредност. Проявата се реализира по проект LT2022-308 „Събудители – отново заедно” на Народно читалище „Развитие-1870” – Севлиево, по „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество” на Национален фонд „Култура”. Събитието се проведе на 13 юли 2023 г. в творческото пространство на Фолклорен ансамбъл „Развитие” в Дом на културата „Мара Белчева”.

Изображение - 12450  

Летните празници, традиционната обредност и характерните обичаи представиха хореографите Весела Йорданова и Йордан Йорданов, с участието на танцьори и музиканти от фолклорен ансамбъл „Развитие” и Курса за овладяване на български народни хора при НЧ „Развитие-1870”. Присъстващите се запознаха с многообразието от празници, обичаи и обреди в българския летен календар, изпълнявани за предпазване на реколтата от природни бедствия и злонамереното й магическо „обиране”. И като на седянка виха се кръшни български хора край богатата с традиционни ястия трапеза и вдигаха наздравици за здраве.

Изображение - 12451

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по програма „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта любителското творчество” 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.