Търсене

Нощ на литературата в училище - как вечерта събра четящи хора с книга в ръка

Текстът е предоставен от СУ "Васил Левски", заглавието е на "Севлиево онлайн
Нощ на литературата в училище - как вечерта събра четящи хора с книга в ръка

Борислав Маринов е вдъхновител и организатор на нощта на литературата, снимка: СУ "Васил Левски"

Европейската инициатива „Нощ на литературата“ се пренесе за първи път в Севлиево - в СУ „Васил Левски“ - с вълнуваща програма и специални посланици на четенето. Организатор на събитието, посветено на книгите, е Борислав Маринов от библиотеката на училището.

Вечерта с книга в ръка събра хората, четящи с удоволствие и за удоволствие. Сред тях бяха и четирима посланици на четенето – Марияна Петрова (председател на Училищното настоятелство в СУ „В. Левски“), Даниела Йорданова (учител по български език и литература), Теодора Маринова (художник и приятел на словото) и Таня Попова (учител по бълг. език и литература). Радостно за всички бе и присъствието на бивши учители и ученици на училището.

Програмата бе открита под мотото на Европейския съюз „Единни в многообразието“, но с творческа интерпретация на мисълта премина през идеята за многообразието сред хората и книгите. Именно там се зароди и идеята да бъде създаден специален театрален етюд по книгата „Цветна бъркотия“ на Евгения Войнова. Създател на цветната магия, в която главна роля взеха учениците от 3Б клас, бе Даниела Симеонова – ръководител на Детското театрално студио в училище. Малките актьори внесоха още в началото поантата на вечерта и очароваха с майсторското изпълнение на ролите си.

Изображение - 12661Усмивки греят по лицата на четящите гости, снимка: СУ "Васил Левски"  

Под звуците на пиано и светлините от фенери, посланиците на четенето в Нощта на литературата представиха пред гостите на събитието своите специално избрани откъси от книги. Марияна Петрова прочете откъс от „Матилда“ на Роалд Дал, Даниела Йорданова - шеговити детски стихотворения от Асен Босев, Теодора Маринова – откъс от „Хвърчащата класна стая“ на Ерих Кестнер, а Таня Попова избра да прочете откъс от „Мечо Пух“. С четене по артистичен начин гостите-четци изписаха усмивки по лицата на публиката. Всеки от четците бе подбрал откъс, който по един или друг начин представя техните емоции или дори самите тях – коментираха гостите на събитието.

В специално време за почивка – наречено „Чаени истории“ – гостите имаха възможност да споделят свои лични преживявания от света на книгите, новости при книгоиздаването, както и детски спомени. В С любезното съдействие на „Кинематограф Медия“ в програмата бе включен и късометражният филм „Книга за хората“. Филмът бе прожектиран в приятната атмосфера на нощта, след сладкия послевкус на бисквити и чай.

Изображение - 12662Цветна бърковия - театрален етюд, снимка: СУ "Васил Левски"  

Тази година „Нощ на литературата“ премина под идеята, че книгата е море от знание. Това послужи и за вдъхновение за създаването на работилницата „Да разделим морето“, в която присъстващите имаха възможност да създадат свой собствен книгоразделител.

Събитието обедини читателите със своята приятна - вече есенна атмосфера - и предостави възможности за обмяна на новости от света на книгоиздаването, както и осигури среда за насърчаване на читателските интереси сред подрастващите. Към ползите от провеждането на това събитие можем да причислим и срещите между родители и членове на училищната общност.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.