Нов материал, обогатен с билки, пуска в производство „Паралел“
Ръководният екип по проекта: отляво на дясно: Даниел Димов, Станислав Тихов, Светослав Стефанов, снимка: Севлиево онлайн

Нов материал, получен от технологичния отпадък при производството на възглавници, матраци и завивки, обогатен със седем вида билки, представиха днес от фирма „Паралел“. Материалът е патентован в българското патентно ведомство и е иновативен не само за Европа, но и за целия свят. А разработването му е дело на екипа по проект "Иновации за здраве и тонус" на ОП „Иновации и конкурентоспособност“.

Проектът „Иновации за здраве и тонус“ е на стойност 2 989 334 лв., като близо 1.5 млн. лв. е съфинансирането на „Паралел“, 224 200 лв. е националното съфинансиране, 1 270467 лв. е финансирането по оперативната програма. Проектът стартира на 18 януари 2017 г., от днес новият материал се въвежда в производство.

Разработчик на идеята да се оползотворят отпадъчните материали от производството в „Паралел“ е на Станислав Тихов. „Когато хората чуят отпадък, вероятно си представят нещо, което не е годно за по-нататъшна употреба. В случая не става дума за такъв отпадък, а за материали, които при производството на възглавници и матраци остават неизползвани, а в действителност са напълно годни. Вместо да се изхвърлят, решихме да ги преработим до получаването на вата и пълнеж, да обогатим с билки и създадем изцяло нов материал, който да бъде вложен отново във възглавници, матраци и завивки. А с това очакваме да подобрим качеството на съня и времето за почивка на нашите клиенти“, сподели Станислав Тихов на свиканата днес пресконференция по повод приключването на проекта.

Станислав Тихов /вляво/ обмисля идеята от около 15 години

Технологията за получаване на новия материал изглежда проста, но за добър краен резултат е необходимо специално оборудване. Десет нови машини от  САЩ, Германия, Турция, Испания и Швейцария са закупили от фирмата за новото производство. „Защото недостигът дори само на една машина, влия сериозно върху качеството на крайния продукт“, обясни ръководителят на проекта Светослав Стефанов.

Така след преработка на платовете и ватата, отпаднали от производството на изделия, те стават на пълнеж, към който се добавят билки – лайка, маточина, липа, лавандула, хвойна и смрадлика. Изсушаването на билките също става по специална технология, не много по-различна от традиционното сушене, но която да не позволи на билката за загние. Крайният продукт е нов пълнеж, който ще бъде влаган в продукти за съня. Сред достойнствата на новия материал, освен че подобрява съня, е и въздействието му върху оплаквания на хора с алергии, чувствителност към влага, миризми и изпарения. А обяснението е, че сухата билка в състава на пълнежа препятства развитието на микроорганизми.

Цената на продуктите от новия материал няма да е много по-различна от сегашните продукти на „Паралел“, добре познати от българския клиент, въпреки солидната инвестиция в оборудване за неговото производство, каза Даниел Димов, координатор на проекта „Иновации за здраве и тонус“.

В момента от фирмата изграждат три нови произвоствени халета на площ от 24 дка, където ще бъде обособен и новият производствен процес.

  

И тази събота LIDL Севлиево отваря врати за търсещите кариерни възможности
Бизнес
Бизнесът събра 21 500 лв. за ремонт на двора на Детски комплекс
Бизнес
"Идеал Стандарт – Видима" продължава да расте, с 5% през 2018 г.
Бизнес
Второ място за Севлиево от от спортния работнически фестивал
Бизнес
ЗАПОВЯДАЙ НА ПЪРВИЯ ДЕН НА КАРИЕРАТА В МАГАЗИН LIDL СЕВЛИЕВО
Бизнес
Кои дружества в Севлиево са в топ 100 на най-големите компании
Бизнес
С. Георгиева: Хората са в основата на растежа на компаниите
Бизнес
Светлана Георгиева е лектор в "Двигатели на растежа"
Бизнес
IDEAL STANDARD е любима марка на българите в стоки за бита
Бизнес
Мария Петрова поема Ротари клуб Севлиево за следваща година
Бизнес
От стажант до изпълнителен директор - Ярослав Дончев 25 г. по-късно
Бизнес
Каузата на Ротари Севлиево за 2019 г. - нова детска площадка
Бизнес
Превозвач се закани да спре автобусите си заради хаоса с винетките
Бизнес
Депото за отпадъци е с нов управител от вчера
Бизнес
„Идеал Стандарт-Видима“ - на изложението „Образование и кариера“
Бизнес
Протест: автобусите в община Севлиево карат без винетки
Бизнес