Нов материал, обогатен с билки, пуска в производство „Паралел“
Ръководният екип по проекта: отляво на дясно: Даниел Димов, Станислав Тихов, Светослав Стефанов, снимка: Севлиево онлайн

Нов материал, получен от технологичния отпадък при производството на възглавници, матраци и завивки, обогатен със седем вида билки, представиха днес от фирма „Паралел“. Материалът е патентован в българското патентно ведомство и е иновативен не само за Европа, но и за целия свят. А разработването му е дело на екипа по проект "Иновации за здраве и тонус" на ОП „Иновации и конкурентоспособност“.

Проектът „Иновации за здраве и тонус“ е на стойност 2 989 334 лв., като близо 1.5 млн. лв. е съфинансирането на „Паралел“, 224 200 лв. е националното съфинансиране, 1 270467 лв. е финансирането по оперативната програма. Проектът стартира на 18 януари 2017 г., от днес новият материал се въвежда в производство.

Разработчик на идеята да се оползотворят отпадъчните материали от производството в „Паралел“ е на Станислав Тихов. „Когато хората чуят отпадък, вероятно си представят нещо, което не е годно за по-нататъшна употреба. В случая не става дума за такъв отпадък, а за материали, които при производството на възглавници и матраци остават неизползвани, а в действителност са напълно годни. Вместо да се изхвърлят, решихме да ги преработим до получаването на вата и пълнеж, да обогатим с билки и създадем изцяло нов материал, който да бъде вложен отново във възглавници, матраци и завивки. А с това очакваме да подобрим качеството на съня и времето за почивка на нашите клиенти“, сподели Станислав Тихов на свиканата днес пресконференция по повод приключването на проекта.

Станислав Тихов /вляво/ обмисля идеята от около 15 години

Технологията за получаване на новия материал изглежда проста, но за добър краен резултат е необходимо специално оборудване. Десет нови машини от  САЩ, Германия, Турция, Испания и Швейцария са закупили от фирмата за новото производство. „Защото недостигът дори само на една машина, влия сериозно върху качеството на крайния продукт“, обясни ръководителят на проекта Светослав Стефанов.

Така след преработка на платовете и ватата, отпаднали от производството на изделия, те стават на пълнеж, към който се добавят билки – лайка, маточина, липа, лавандула, хвойна и смрадлика. Изсушаването на билките също става по специална технология, не много по-различна от традиционното сушене, но която да не позволи на билката за загние. Крайният продукт е нов пълнеж, който ще бъде влаган в продукти за съня. Сред достойнствата на новия материал, освен че подобрява съня, е и въздействието му върху оплаквания на хора с алергии, чувствителност към влага, миризми и изпарения. А обяснението е, че сухата билка в състава на пълнежа препятства развитието на микроорганизми.

Цената на продуктите от новия материал няма да е много по-различна от сегашните продукти на „Паралел“, добре познати от българския клиент, въпреки солидната инвестиция в оборудване за неговото производство, каза Даниел Димов, координатор на проекта „Иновации за здраве и тонус“.

В момента от фирмата изграждат три нови произвоствени халета на площ от 24 дка, където ще бъде обособен и новият производствен процес.

  

Работна група изготвя списък на свързани със санкционираните от САЩ
Бизнес
20 студенти започнаха летен стаж в „Идеал Стандарт – Видима“
Бизнес
До 20 000 лв. могат да получат хората с увреждания за започване на собствен бизнес
Бизнес
Билковите води и продукти на InaEssentials вече се предлагат в Севлиево
Бизнес
Различни с новия копринено черен цвят на Идеал Стандарт
Бизнес
Together World Tour - Ideal Standard предприема околосветско пътуване
Бизнес
Йонас Нилсен и Ян Питер Тевес ще ръководят съвместно "Идеал Стандарт Интернешънъл"
Бизнес
НАП въвежда двойна защита при плащанията през виртуален ПОС
Бизнес
Нови инвестиции за 6 млн. лв. в завода за арматура в Севлиево
Бизнес
Идеал Стандарт вдъхновява с премиерата на уникални събития
Бизнес
Михаил Йонков и Ренета Николова са новите президенти на Ротари и Интеракт
Бизнес
„Идеал Стандарт-Видима“ - успешен старт и перспективи за 2021
Бизнес
Фирмите подават заявления за трета фаза от подкрепата с оборотен капитал
Бизнес
Утре в Берлин - втората спирка на Together World Tour
Бизнес
"Силата да помагаш" донесе в Севлиево титлата "Инвеститор в обществото"
Бизнес
15 проекта за баня бяха отличени снощи в 17-тото издание "Баня на годината"
Бизнес