Нов материал, обогатен с билки, пуска в производство „Паралел“
Ръководният екип по проекта: отляво на дясно: Даниел Димов, Станислав Тихов, Светослав Стефанов, снимка: Севлиево онлайн

Нов материал, получен от технологичния отпадък при производството на възглавници, матраци и завивки, обогатен със седем вида билки, представиха днес от фирма „Паралел“. Материалът е патентован в българското патентно ведомство и е иновативен не само за Европа, но и за целия свят. А разработването му е дело на екипа по проект "Иновации за здраве и тонус" на ОП „Иновации и конкурентоспособност“.

Проектът „Иновации за здраве и тонус“ е на стойност 2 989 334 лв., като близо 1.5 млн. лв. е съфинансирането на „Паралел“, 224 200 лв. е националното съфинансиране, 1 270467 лв. е финансирането по оперативната програма. Проектът стартира на 18 януари 2017 г., от днес новият материал се въвежда в производство.

Разработчик на идеята да се оползотворят отпадъчните материали от производството в „Паралел“ е на Станислав Тихов. „Когато хората чуят отпадък, вероятно си представят нещо, което не е годно за по-нататъшна употреба. В случая не става дума за такъв отпадък, а за материали, които при производството на възглавници и матраци остават неизползвани, а в действителност са напълно годни. Вместо да се изхвърлят, решихме да ги преработим до получаването на вата и пълнеж, да обогатим с билки и създадем изцяло нов материал, който да бъде вложен отново във възглавници, матраци и завивки. А с това очакваме да подобрим качеството на съня и времето за почивка на нашите клиенти“, сподели Станислав Тихов на свиканата днес пресконференция по повод приключването на проекта.

Станислав Тихов /вляво/ обмисля идеята от около 15 години

Технологията за получаване на новия материал изглежда проста, но за добър краен резултат е необходимо специално оборудване. Десет нови машини от  САЩ, Германия, Турция, Испания и Швейцария са закупили от фирмата за новото производство. „Защото недостигът дори само на една машина, влия сериозно върху качеството на крайния продукт“, обясни ръководителят на проекта Светослав Стефанов.

Така след преработка на платовете и ватата, отпаднали от производството на изделия, те стават на пълнеж, към който се добавят билки – лайка, маточина, липа, лавандула, хвойна и смрадлика. Изсушаването на билките също става по специална технология, не много по-различна от традиционното сушене, но която да не позволи на билката за загние. Крайният продукт е нов пълнеж, който ще бъде влаган в продукти за съня. Сред достойнствата на новия материал, освен че подобрява съня, е и въздействието му върху оплаквания на хора с алергии, чувствителност към влага, миризми и изпарения. А обяснението е, че сухата билка в състава на пълнежа препятства развитието на микроорганизми.

Цената на продуктите от новия материал няма да е много по-различна от сегашните продукти на „Паралел“, добре познати от българския клиент, въпреки солидната инвестиция в оборудване за неговото производство, каза Даниел Димов, координатор на проекта „Иновации за здраве и тонус“.

В момента от фирмата изграждат три нови произвоствени халета на площ от 24 дка, където ще бъде обособен и новият производствен процес.

  

Животоподдържаща апаратура закупи "Севлиево 21 век" за болницата
Бизнес
Едноличните търговци внасят осигурителни вноски до 30 юни
Бизнес
Общината няма да разпределя дивидент от търговските си дружества
Бизнес
Дарението на "Севлиево 21 век" за болницата пристигна, след Великден влиза в употреба
Бизнес
Предварително попълнените декларации за доходите - в сайта на НАП от 10 март
Бизнес
"Севлиево 21 век" - жив организъм, който мисли и работи динамично
Бизнес
НАП няма да спре да запечатва обекти, но ще бъде снизходителна
Бизнес
Златен медал за качество за санитарните продукти Ideal Standard и Vidima
Бизнес
Севлиевска фирма за бельо започна да шие предпазни маски
Бизнес
31 300 лв. събра "Севлиево 21 век" за МБАЛ "Д-р Ст. Христов"
Бизнес
Lidl и Kаufland даряват 300 хил. лева за купуването на респиратори
Бизнес
Три торти, трима акционери и тиха наздравица белязаха 30 години "Хелиос" АД
Бизнес
От днес обектите на "Хелиос" АД работят с обичайното работно време
Бизнес
"Севлиево 21 век" обявява дарителска кампания заради Covid 19
Бизнес
Конкурсът „Баня на годината“ отличи най-оригиналните дизайнерски проекти
Бизнес
"Хелиос" осигурява дежурен екип в един от обектите си
Бизнес