Търсене

Нов ред, за да няма пренареждане при чакащите за трансплантация

Нов ред, за да няма пренареждане при чакащите за трансплантация

Снимка от scotth23 от Pixabay

По повод на установеното пререждане в листата на чакащите за трансплантация на черен дроб през месец април, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров е разговарял с директора на Изпълнителна агенция Медицински надзор д-р Георги Христов, информират от министерството на здравеопазването.

Министърът е настоял за незабавни мерки, които да направят в бъдеще невъзможна злоупотребата с права и гаранции, така че подреждането на чакащите да става само на основата на оценка по обективни, международно приети критерии.

Д-р Христов е заявил, че в агенцията се обмисля въвеждането на процедури, които да гарантират, че не може да се правят промени в обективната оценка и подредбата на листата. Той е предложил да се направят промени и в нормативната уредба, които да улеснят процесите на донорството и експлантацията на органи и тъкани, като е подчер тал, че такива са били предложени още миналата година, но са били оставени без движение от предишното ръководство на здравното ведомство. 

до пет работни дни Изпълнителната агенция медицински надзор трябва да внесе в Министерството предложение за промени в нормативната уредба, които да бъдат публикувани за обществено обсъждане.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Извънредни парламентарни избори на 2 април 2023 г.