Търсене
Пенсионерите вече могат да се информират за плащанията, които получават заедно с пенсиите си, но се изисква ПИК на НОИ

Нова електронна справка на НОИ разграничава пенсии от добавки

Нова електронна справка на НОИ разграничава пенсии от добавки

Чрез „Справка за изплатени ковид добавки и разлики“ пенсионерите могат да се запознаят с плащанията, които се извършват всеки месец заедно с пенсиите им. Справката е активна от този месец чрез сайта на Националния осигурителен институт (НОИ). Чрез нея се прави разграничаване на пенсиите от другите видове неосигурителни плащания, вкл. добавки и разлики, несвързани с пенсиите. 

За да извършите справката трябва да имате персонален идентификационен код (ПИК) на НОИ, който се получава безплатно от НОИ. След като разполагате с ПИК, проверката се извършва на сайта на института в раздел „Е-услуги и справки“/ „Справки“/ „По ЕГН и ПИК на НОИ“/ „В услуга на пенсионера“.

Към момента е видима справката за месец февруари. В месечния размер на пенсията за януари 2022 г. не се включва еднократното доплащане, което се отнася за декември 2021 г. (разликата за седемте дни от 25 до 31 декември 2021 г. между преизчисления и стария месечен размер на пенсията).

От 1 февруари започна и изплащането на еднократната добавка от 75 лв. към пенсиите на пенсионерите, които отговарят на изискванията за завършен ваксинационен курс или имат поставена бустерна доза ваксина до края на 2021 г. Въз основа на данните, предоставени в НОИ от Министерството на здравеопазването, това първо плащане обхваща 694 643 пенсионери.

Допълнителните еднократни 75 лева ще се изплащат през месеца, следващ месеца, през който осигурителният институт е получил информация за новите ваксинирани пенсионери. Така в първия работен ден на март на правоимащите лица ще бъдат изплатени 75 лева по данни на МЗ, получени в НОИ през февруари, за ваксинираните през януари пенсионери. Тази сума не е част от пенсията и също няма да фигурира в новата справка на НОИ, отнасяща се за март, поради еднократния си характер.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!