Търсене

Нови села се присъединиха към подписката против инсинераторите за горене на боклук край с. Върбовка

Емилия Димитрова
Нови села се присъединиха към подписката против инсинераторите за горене на боклук край с. Върбовка

Подписката с настояване да не се допуска изграждането на логистична и складова база за каменни фракции, цех за производство на каменна вата и инсталация за горене на отпадъци (RDF) в находище „Върбовка“, община Павликени, вече се разпространява в нови четири села. Жителите на Сенник, Ряховците, Ловнидол и Крушево, които я подкрепят,  могат да се подписват, информира Светла Георгиева - председател на Инициативния комитет в Севлиево срещу инвестицията в Павликенско.

На заглавната илюстрация към този текст се виждат и местата в Севлиево, в които подписката е на разположение на подкрепящите я. 

Решението Севлиево да се присъедини към гражданското недоволство, запомнало от община Павликени, бе взето на 14 март т.г. на събрание в читалище "Развитие". На него бе учреден инициативен комитет от петима души, който да организира гражданската подписка, а след приключването й, да я подготви във вида, в който законът изисква, за да бъде внесена в РИОСВ Велико Търново преди провеждането на Експертния екологичен съвет.

Защо гражданите не искат изгарянето на отпадъци да се случва в региона - тук

Екологичният съвет ще проведе повторно заседание за обсъждане Доклада за въздействия на околната среда на инвестиционното намерение на "Петрургия" ООД за разработване на кариера за базалт и цех за каменна вата, който ще се захранва с енергия от електроцентрала. Тя пък ще произвежда енергия от изгарянето на отпадъци. В последното граждани и експерти виждат заплаха за екологичното състояние на региона и опасности за здравето на хората, които биха продължили години напред. 

Гражданското подписка е подкрепена от общините Павликени, Велико Търново, Левски, Сухиндол и Севлиево. 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!