Търсене

Нови правила на ЕС насърчават потребителите да поправят развалените уреди, вместо да купуват нови

Нови правила на ЕС насърчават потребителите да поправят развалените уреди, вместо да купуват нови

Правилата ще гарантират достъп до информация и резервни части за всички, вкл. независими сервизи и крайни потребители. @GuruXOX/AdobeStock

ЕП прие своята преговорна позиция относно „правото на поправка“ за потребители - това са нови мерки за утвърждаване на правото на поправка и за намаляване на въздействието на масовото потребление върху околната среда. Предложението има за цел да насърчи по-устойчивото потребление чрез улесняване на ремонта на повредени стоки, намаляване на отпадъците и подпомагане на услугите за поправка, информират от пресслужбата на ЕП.

  • По-голямата част от гражданите на ЕС предпочитат да поправят уред, от който са доволни, вместо да купуват нов
  • Въвежда се ново задължение за производителите да ремонтират продуктите дори след изтичане на гаранцията
  • Предлага се потребителите да получават ваучери и други финансови стимули, за да предпочитат ремонта пред замяната

Поправката вместо покупката, дори след изтичане на гаранцията

В рамките на законоустановения гаранционен срок, от продавачите ще се изисква да отдават предпочитание на ремонта, ако той е по-евтин или равен като разход на замяната с нова стока, освен ако ремонтът е невъзможен или е неудобен за потребителя. Евродепутатите също така предлагат удължаване на гаранцията с една година след поправката на уреда.

Потребителите ще имат право да изискват ремонт на стоки като перални машини, прахосмукачки, смартфони и велосипеди след изтичане на гаранцията. За да направят ремонтите по-привлекателни за потребителите, членовете на ЕП искат производителите да предлагат заместващи устройства за ползване в периода на ремонта. Ако дадена стока не може да бъде поправена, може да се предложи друга, преминала обновяване.

По-конкурентен пазар на ремонтите и стимули за избор на ремонт

Потребителите често се отказват да поправят даден уред поради високи разходи, затруднен достъп до услуги за ремонт или продуктов дизайн, който възпрепятства ремонта. Съгласно позицията на Парламента независимите сервизи, предприятията, извършващи обновяване на стоки, и крайните потребители ще имат достъп до всички резервни части, до информация за ремонта и до инструменти на разумна цена.

Национални онлайн платформи ще помагат на потребителите лесно да намират сервизи (включително кафенета за ремонт) и продавачи на стоки, преминали обновяване, в близост до тях. За да направят ремонтите по-достъпни и привлекателни, членовете на ЕП предлагат потребителите да получават ваучери и други финансови стимули чрез национални фондове за ремонт.

„Този Парламент от години подкрепя правото на потребителите на ремонт и най-накрая можем да кажем, че отговаряме пряко на исканията на гражданите. Европейците искат да удължат живота на своите устройства, но това често е твърде скъпо или трудно. Приехме редица мерки, за да насърчим потребителите да избират ремонта пред замяната, със специален акцент върху подкрепата на независимите сервизи и създаването на финансови стимули. Очакваме Съветът скоро да приеме позицията си, така че да можем да започнем преговори за превръщането на тези мерки в закон и да проправим пътя за истинска европейска кръгова икономика“, заяви по време на дискусията докладчикът Рене Репази. 

Изхвърлянето на потребителски стоки, които могат да бъдат ремонтирани, оказва огромно въздействие върху околната среда – всяка година в ЕС се генерират 261 млн. тона CO₂–еквивалентни емисии, добиват се 30 млн. тона ресурси и се изхвърлят 35 млн. тона отпадъци. Потребителите, които предпочитат да заменят стока, вместо да я поправят, губят общо приблизително 12 млрд. евро всяка година. Според проучване на Европейската комисия близо 80 на сто от гражданите на Европейския съюз предпочитат ремонт пред закупуването на нова стока.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!