Новите заповеди на здравния министър не казват нищо ново
Кирил Ананиев, екранна снимка от предаването "Лице в лице" на БиТиВи

Във връзка с въведената от 00.00 часа на 14 май извънредна епидемична обстановка на територията на страната, която замени досегашното извънредно положение, министърът на здравеопазването издаде 4 заповеди, определящи противоепидемичните мерки в сила до 14 юни т.г. В тях няма нищо ново и те на практика преповтарят мерките, които бяха въведени по време на извънредното положение. С новите заповеди мерките по-скоро се удължават. 

Остават препоръките към работодателите да организират дистанционна форма за работа на служителите и работниците си, а когато това не е възможно, следва стриктно да се спазват конкретно разписани противоепидемични мерки за дистанция и дезинфекция. На закрити обществени места – публичен транспорт, магазини, администрации, храмове, спортни и културни обекти - носенето на защитна маска остава задължително за всички. Заповедта  на министър Ананиев - тук. 

Остават затворени увеселителни заведения, игрални зали, дискотеки, закрити обекти за хранене. Не се разрешават посещенията в търговските центрове тип МОЛ, с изключение на аптеките, хранителните магазини, банковите и застрахователните офиси в тях. Провеждането на учебните занятия остава дистанционно. Детските градини и ясли са затворени. Повече за мерките - тук. 

Остава в сила 14-дневната карантина на всички лица, влизащи на територията на България. За 28 дни в дома си се изолират всички, които имат леки клинични оплаквания или са зараносители. Задължително се настаняват в болница лица над 60 г., независимо от начина на протичане на заболяването, страдащи от задух, астма и хора с хронични заболявания. Заповедта, която урежда карантинирането в следващия месец е достъпна тук. 

Забраната за влизане в България остава. Изключение ще се прави за български граждани и членовете на семействата им, както и тези със статут на постоянно пребиваване. Остават в сила и останалите изключения - медицински специалисти, социални и хуманитарни работници, ангажирани в транспорта, в работа по инфраструктурни проекти и др. С пълния текст на заповедта може да се запознаете тук.  

От петък се допускат външни търговци на панаирната площадка
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество
Какво правят в Габрово с премахнатите опасни дървета?
Общество
Неправоспобен е с опасност за живота след катастрофа
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
Първи заседания проведоха комисиите за преброяването през 2021 г.
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
Как кметският футболен клуб в Габрово излезе със 145 хил. лв. пред съперниците си
Общество
До 30 септември се удължава срокът на всички ТЕЛК решения
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
"Капачки за бъдеще" ще се събират на 20 юни пред парк "Казармите"
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество