Новите заповеди на здравния министър не казват нищо ново
Кирил Ананиев, екранна снимка от предаването "Лице в лице" на БиТиВи

Във връзка с въведената от 00.00 часа на 14 май извънредна епидемична обстановка на територията на страната, която замени досегашното извънредно положение, министърът на здравеопазването издаде 4 заповеди, определящи противоепидемичните мерки в сила до 14 юни т.г. В тях няма нищо ново и те на практика преповтарят мерките, които бяха въведени по време на извънредното положение. С новите заповеди мерките по-скоро се удължават. 

Остават препоръките към работодателите да организират дистанционна форма за работа на служителите и работниците си, а когато това не е възможно, следва стриктно да се спазват конкретно разписани противоепидемични мерки за дистанция и дезинфекция. На закрити обществени места – публичен транспорт, магазини, администрации, храмове, спортни и културни обекти - носенето на защитна маска остава задължително за всички. Заповедта  на министър Ананиев - тук. 

Остават затворени увеселителни заведения, игрални зали, дискотеки, закрити обекти за хранене. Не се разрешават посещенията в търговските центрове тип МОЛ, с изключение на аптеките, хранителните магазини, банковите и застрахователните офиси в тях. Провеждането на учебните занятия остава дистанционно. Детските градини и ясли са затворени. Повече за мерките - тук. 

Остава в сила 14-дневната карантина на всички лица, влизащи на територията на България. За 28 дни в дома си се изолират всички, които имат леки клинични оплаквания или са зараносители. Задължително се настаняват в болница лица над 60 г., независимо от начина на протичане на заболяването, страдащи от задух, астма и хора с хронични заболявания. Заповедта, която урежда карантинирането в следващия месец е достъпна тук. 

Забраната за влизане в България остава. Изключение ще се прави за български граждани и членовете на семействата им, както и тези със статут на постоянно пребиваване. Остават в сила и останалите изключения - медицински специалисти, социални и хуманитарни работници, ангажирани в транспорта, в работа по инфраструктурни проекти и др. С пълния текст на заповедта може да се запознаете тук.  

Тежка катастрофа с жертва затвори за часове пътя Севлиево - В.Търново
Общество
Жертвите на вчерашната катастрофа край с. Добромирка вече са две
Общество
България отбелязва 112 години от обявяване на независимост
Общество
Гражданите на Севлиево се оказаха с преференции, заради по-нисък от бизнеса данък
Общество
На 28 август отварят къщичката в края на града, дом на д-р Москов
Общество
14 септември - Празник на българските пожарникари
Общество
Ще има Празници на Севлиево, реши Общинският кризисен щаб
Общество
Само от водоноски ще получават вода в шест села от днес
Общество
Община Севлиево изпадна в противоречия за съдбата на един отрязан орех
Общество
На опашка за подписка срещу безводието се редят в севлиевски села
Общество
Община Севлиево е санкционирана с 45 хил. лв. по проект с еврофинансиране
Общество
Десет дни през септември в Севлиево не е имало вода през деня
Общество
За два петъка връщат пазара на старото му място
Общество
За 30 г. 69 500 лв. са загубите на габровец, получавал заплата в плик
Общество
"Граждани на Севлиево" потърсиха подкрепа от президента за водната криза
Общество
Как за 20 години се научихме да не вярваме на обещания за водата
Общество