Новите заповеди на здравния министър не казват нищо ново
Кирил Ананиев, екранна снимка от предаването "Лице в лице" на БиТиВи

Във връзка с въведената от 00.00 часа на 14 май извънредна епидемична обстановка на територията на страната, която замени досегашното извънредно положение, министърът на здравеопазването издаде 4 заповеди, определящи противоепидемичните мерки в сила до 14 юни т.г. В тях няма нищо ново и те на практика преповтарят мерките, които бяха въведени по време на извънредното положение. С новите заповеди мерките по-скоро се удължават. 

Остават препоръките към работодателите да организират дистанционна форма за работа на служителите и работниците си, а когато това не е възможно, следва стриктно да се спазват конкретно разписани противоепидемични мерки за дистанция и дезинфекция. На закрити обществени места – публичен транспорт, магазини, администрации, храмове, спортни и културни обекти - носенето на защитна маска остава задължително за всички. Заповедта  на министър Ананиев - тук. 

Остават затворени увеселителни заведения, игрални зали, дискотеки, закрити обекти за хранене. Не се разрешават посещенията в търговските центрове тип МОЛ, с изключение на аптеките, хранителните магазини, банковите и застрахователните офиси в тях. Провеждането на учебните занятия остава дистанционно. Детските градини и ясли са затворени. Повече за мерките - тук. 

Остава в сила 14-дневната карантина на всички лица, влизащи на територията на България. За 28 дни в дома си се изолират всички, които имат леки клинични оплаквания или са зараносители. Задължително се настаняват в болница лица над 60 г., независимо от начина на протичане на заболяването, страдащи от задух, астма и хора с хронични заболявания. Заповедта, която урежда карантинирането в следващия месец е достъпна тук. 

Забраната за влизане в България остава. Изключение ще се прави за български граждани и членовете на семействата им, както и тези със статут на постоянно пребиваване. Остават в сила и останалите изключения - медицински специалисти, социални и хуманитарни работници, ангажирани в транспорта, в работа по инфраструктурни проекти и др. С пълния текст на заповедта може да се запознаете тук.  

Падна забраната за вендинг машини и топли витрини
Общество
Област Габрово е втора в страната по застаряващо население след Видин
Общество
От 9 май пада ограничението за посещения на Хоталич
Общество
Защо отсякоха здрав орех и къде е дървесината? Общината мълчи
Общество
Денислав Богданов завоюва първо място в конкурс за рецитатори
Общество
Честит празник на буквите, словото и творчеството!
Общество
Библиотеката отваря, върнатите книги под карантина за 72 часа
Общество
Новите заповеди на здравния министър не казват нищо ново
Общество
В Севлиево остават затворени басейните и площадките на открито
Общество
Председателят на НЧ "Развитие-1870" за 150 г. Читалище в Севлиево
Общество
Гражданите да не се поддават на тормоз от колекторските фирми
Общество
Габровец отишъл да си вади паспорт, докато е под карантина
Общество
Денят на Европа – 9 май: 70 години на европейска солидарност
Общество
Отварят галерии, музеи и библиотеки, в Севлиево - стъпка по стъпка
Общество
Поставена под карантина в Перущица, се прибрала в Габрово
Общество
Община Севлиево става малко по-прозрачна, за разлика от Габрово
Общество