Новите заповеди на здравния министър не казват нищо ново
Кирил Ананиев, екранна снимка от предаването "Лице в лице" на БиТиВи

Във връзка с въведената от 00.00 часа на 14 май извънредна епидемична обстановка на територията на страната, която замени досегашното извънредно положение, министърът на здравеопазването издаде 4 заповеди, определящи противоепидемичните мерки в сила до 14 юни т.г. В тях няма нищо ново и те на практика преповтарят мерките, които бяха въведени по време на извънредното положение. С новите заповеди мерките по-скоро се удължават. 

Остават препоръките към работодателите да организират дистанционна форма за работа на служителите и работниците си, а когато това не е възможно, следва стриктно да се спазват конкретно разписани противоепидемични мерки за дистанция и дезинфекция. На закрити обществени места – публичен транспорт, магазини, администрации, храмове, спортни и културни обекти - носенето на защитна маска остава задължително за всички. Заповедта  на министър Ананиев - тук. 

Остават затворени увеселителни заведения, игрални зали, дискотеки, закрити обекти за хранене. Не се разрешават посещенията в търговските центрове тип МОЛ, с изключение на аптеките, хранителните магазини, банковите и застрахователните офиси в тях. Провеждането на учебните занятия остава дистанционно. Детските градини и ясли са затворени. Повече за мерките - тук. 

Остава в сила 14-дневната карантина на всички лица, влизащи на територията на България. За 28 дни в дома си се изолират всички, които имат леки клинични оплаквания или са зараносители. Задължително се настаняват в болница лица над 60 г., независимо от начина на протичане на заболяването, страдащи от задух, астма и хора с хронични заболявания. Заповедта, която урежда карантинирането в следващия месец е достъпна тук. 

Забраната за влизане в България остава. Изключение ще се прави за български граждани и членовете на семействата им, както и тези със статут на постоянно пребиваване. Остават в сила и останалите изключения - медицински специалисти, социални и хуманитарни работници, ангажирани в транспорта, в работа по инфраструктурни проекти и др. С пълния текст на заповедта може да се запознаете тук.  

Отнето предимство изпрати жена в болница със счупен глезен
Общество
Родители на осмокласници могат да кандидатстват за еднократна парична помощ
Общество
ЕРП Север съветва как да се предпазим при гръмотевични бури
Общество
Пожарникари спасиха малко коте, като го свалиха от върха на дърво
Общество
Рехав беше първият протест в Севлиево, за утре пак има насрочен
Общество
Напусна ни Симеон Захариев
Общество
Заради авария в целия град е спряна водата до 17.00 ч.
Общество
Как публичният отчет за даренията в Община Севлиево всъщност не е публичен
Общество
От 27 юли се възобновява автобусната линия Севлиево-Пловдив
Общество
На 16 юли се навършват 143 г. от Освобождението на Севлиево
Общество
Протест срещу правителството и в Севлиево
Общество
Документите за парични обезщетения от НОИ - само по електронен път
Общество
Запален автомобил изгоря напълно, причините за огъня се изясняват
Общество
Полицията в Габрово благодари на протестиращите за толерантността
Общество
Община Севлиево е пред воден режим, в сила са забрани за ползването на вода
Общество
Днес започва обход за актуализиране на данните за Преброяването
Общество