Търсене

Ново разширение за производство на продукти високо напрежение открива "Хитачи Енерджи" в Севлиево

Даниела Балабанова, БТА
Ново разширение за производство на продукти високо напрежение открива

Ново разширение за производство на продукти високо напрежение се открива в "Хитачи Енерджи" в Севлиево. Предприятието отбелязва и 60 години от създаването си. 

Новата част на завода е официално пусната в експлоатация през януари 2022 г. Тя е 6200 кв. метра и в нея са заети 350 служители, съобщи на пресконференция Андрея Броняра, управител на "Хитачи Енерджи България" и отговорен директор за производствената база в Севлиево, цитиран от БТА

Той припомни, че дружеството е учредено ката авангардно предприятие през 1962 и през 1996 г. е придобито от "Хитачи Енерджи". "Важна година за предприятието беше 2011 г. Тогава беше моментът да се приеме много тежък инвестиционен план за Севлиево. Така предприятието се превърна в стратигическо в нашата система по отношение на високоволтовото оборудване", добавя Броняра.

Основната база е в Севлиево, където е регистрирана фирмата. Има над 700 служители. Произвежда се апаратура за високо напрежение, за пренос и преразпределение на електроенергия, както и компоненти за изграждане на сложни връзки между отделните държави на постоянна токова компонента.

По думите на Броняра новата част е уникална, стратигическа част в предприятието за високоволтов бизнес, тя има специално място.

"Ние произвеждаме висококачествени компоненти, които се използват вътре в рамките на нашата структура. Компонентите, които произвеждаме тук, са начало от нашата верига на доставка. Това означава, че ако нещо се влоши тук, това се отразява на всички останали части от веригата на доставка. Затова хората, които работят тук, трябва да са много добре квалифицирани", казва още Броняра. Предприятието си сътрудничи с Техническия университет в София и Габрово, Великотърновския, Университета за транспорт и още няколко висши учебни заведения.

"Не ни трябват само инженери, но и специалисти от други сфери. Ние се опитваме да изнесем нашата философия в рамките на цяла България, за да се опитаме да привлечем специалисти да работят тук. Нашият екип се среща с хора в България, организират се дни на работодателите, които да привлекат кадри. Ние като ръководство имаме визия да направим Севлиево търсено място за живот", казва още Броняра.

Инвестицията отваря нови 180 работни места, по думите на Тим Курт, президент на Българо-германската търговска камара.

"Хитачи Енерджи България" е член на Българо-германската индустриално-търговска камара и е лидер в сферата на енергетиката, както и основен инвеститор в България. През първото полугодие на годината преките чуждестранни инвестиции в България са 289,2 млн. евро, което е спад с 52,3 процента за периода януари-юни 2021 г., когато са били 317 млн. евро", посочва Курт.

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!