Търсене

Няма да се разкриват нови болници и дейности в съществуващите до приемането на Националната здравна карта

Д-р Германова закрива практиката си на общопрактикуващ лекар

Снимка на Myriam Zilles от Pixabay

Въвеждането на мораториум върху създаване на нови лечебни заведения за болнична помощ, както и за разкриване на нови дейности в съществуващи болници, до актуализацията на Националната здравна карта, е заложено в промените в Закона за лечебните заведения. Те бяха одобрени днес от Министерския съвет, съобщават от правителствения пресцентър. 

Национална здравна карта, която в момента действа, не отразява значителните промени, настъпили в здравно-демографския профил на страната и в структурата на здравната мрежа, тъй като не е актуализирана от 2018 г., подчертават от правителството. Според информация оттам предвижда се актуализацията на Национална здравна карта да бъде утвърдена до м. май 2024 г.

Сред останалите промени в законопроекта за изменение на Закона за лечебните заведения се предлага преобразуване на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" като дейностите по управление, координация и контрол на трансплантациите в България бъдат отделени в самостоятелен орган - Изпълнителна агенция по трансплантация. Причината за това е "неефективното управление и координация на процесите, свързани с организацията на дейности за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантациите", се казва в мотивите за промяната. 

Облекчава се и процедурата по издаване на удостоверение за лекари, работещи в болничната помощ, които регистрират индивидуални практики за специализирана извънболнична медицинска помощ. Законопроектът предвижда и създаването на единен електронен регистър на лечебните заведения, който ще се поддържа от Министерство на здравеопазването.

Предвижда се и възстановяване на акредитацията на лечебните заведения като процес, насочен към осигуряване на качеството на здравните услуги, оценка на възможностите за обучение на студенти и специализанти, постигане на по-добри резултати и информиране на медицинските специалисти и гражданите.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!