Търсене

Няма недостиг на дърва за огрев в севлиевска община, горските апелират хората да не се презапасяват

Изкуствено се създава паника сред гражданите, а това води до порочни практики, коментира шефът на Държавното горско стопанство в Севлиево
Емилия Димитрова
Няма недостиг на дърва за огрев в севлиевска община, горските апелират хората да не се презапасяват

Областният управител Кристина Сидорова проведе среща с директорите на държавните горски и ловни стопанства на територията на област Габрово

Дърва за огрев има и ще има достатъчно, за да се задоволи нарасналото търсене, каза за "Севлиево онлайн" директорът на Държавното горско стопанство в Севлиево инж. Иван Степанов. "Моля хората да не се презапазяват, защото това води до порочни практики", каза той. 

На прага на наближаващата зима се наблюдава някаква психоза сред хората, които се отопляват с дърва. Тези, които досега са купували 10 кубика за сезон, сега заявяват, че искат да купят 20 кубика, споделя инж. Степанов. Само вчера, на 24 август, са закарали 2300 кубика дърва на физически лица. Това от своя страна води до затруднения на горските служители, които не успяват да задоволят нарасналото търсене. А от друга страна подобен подход води до изкуствено увеличение на цените. 

Затова с вчерашна дата директорът на горското стопанство в Севлиево е разпоредил докато не се закара по един камион с дърва (10 кубика) на всички, подали заявление в стопанството, да не се кара втори. Едва когато бъдат изпълнени всички заявления, ще се премине към задоволяване на останалите количества. 

"Гражданите трябва да са спокойни. В община Севлиево няма и няма да има проблем с доставките на дърва за огрев", призова инж. Степанов. 

Освен за спокойствие, той апелира хората да бъдат внимателни при избора на доставчик. Подчерта, че гражданите трябва задължително да изискват дървата да им бъдат доставени с оригинален превозен билет, който се съхранява и представя при евентуална проверка. 

За предстоящи внезапни проверки относно произхода на дървесината предупреди вчера и областният управител Кристина Сидорова. На среща с шефовете на горски стопанства стана ясно, че в областта има достатъчно дърва за задоволяване нуждите на населението и паниката по темата е изкуствена създадена. 

Сидорова също предупреди, че започват внезапни проверки и апелира гражданите да подбират доставчиците на дърва за огрев и съхраняват документите, с които ги получават. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!