Няма таван на доходите в „Делта стар“ АД

През последните 20 години България е страната с най-бързо нарастващи разходи за труд сред държавите в ЕС, показват данните на Евростат. Бързото нарастване на възнагражденията обаче е проблем, защото не е съпроводено с пропорционално повишаване на производителността. На практика в момента разликата между повишаването на заплатите и производителността е на исторически най-ниското си ниво, сочи изследване на „Капитал“. Къде стои на фона на тези данни една от водещите компании в сектора електроенергетика у нас – севлиевската „Делта Стар“ АД, която има славата на изключително гъвкава в своята кадрова политика. 

Няма да изненадаме никой, ако кажем, че намирането на подготвени кадри е проблем, който се задълбочава през последната година. Дори повече, той се превърна в проблем, за който бизнесът все по-често говори, а икономически и социални анализатори го изведоха като водещ фактор за развитието на българската икономика, в частност за регионалните икономики там, където търсенето и подбора на кадри се превърна в сериозно предизвикателство за фирмите. Оказа се, че през 2016-та намирането на пазари вече не е чак от такова значение за бизнеса, както обезпечеността със специалисти. При това не става дума само за специалисти с университетска диплома.

Водени от необходимостта да преборят проблема с липсата на кадри, през 2016-та в „Делта Стар“ АД разработиха своя политика за увеличаване на работните заплати на хората, пряко заети в изграждането на електроенергийните съоръжения. Целта беше техните възнаграждения постепенно да се изравнят с тези на персонала, зает с обслужване на електроенергийни съоръжения, който е с по-високи заплати поради постоянната заетост и по-висока квалификация. А като продължение на тази политика догодина в „Делта Стар“ АД планират нов ръст на заплатите – увеличение, възможно, благодарение на реформата в дружеството, започната още през 2014 година, която има за цел прогресивно увеличаване на фонда за управление на човешки ресурси чрез преструктуриране на разходите в дружеството.

 

И ако това е добрата новина за наетите в „Делта Стар“ АД и онези, които тепърва ще кандидатстват за място в дружеството, то лошата е за неговите акционери. „Ние на практика ставаме неконкурентни, поради относително високите нива на трудови възнаграждения и приетата при нас система за цялостно изплащане на осигуровките към работните заплати“, коментира Станислав Боев – председател на Съвета на директорите в „Делта Стар“ АД. „Получава се това, че наши конкуренти са фирми, които отделят по-малки разходи за работни заплати, но са в състояние да дават по-големи заплати, което е сериозен стимул за хората, работещи при тях. Ефекта от това обаче проличава, когато на човек се наложи да ползва болнични“, споделя Боев.

Затова въпреки ограниченията, които в „Делта Стар“ АД са си наложили по отношение на пазарна конкурентност, акционерите са категорични, че и през следващата година ще продължат да работят по начина, който са приели за правилен – като отделят сериозни средства за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд на хората си, инвестират в обучение на персонала и осигуряват допълнителни средства, за да застраховат служителите си. „Това е единствения начин да успяваме, тъй като високите нива на заплати в „Делта Стар“ АД изискват и висока квалификация, която трябва да се повишава непрекъснато. Затова и изискванията към хората, които наемаме, са високи. Но тези, които са част от екипа ни знаят, че при нас са в сила вътрешни правила за определяне на заплатите, на база на които се формират трудовите възнаграждения. При нас всеки, който има инициатива и желание да работи по проектите, които дружеството реализира, или е в състояние да предложи и реализира свои собствени проекти, има възможност да получи допълнителни възнаграждения за това. Така доходите при нас са в пряка зависимост от индивидуалния принос и инициативата на лицата, които са част от колектива. Затова казваме, че при нас на практика ограничение на доходите няма“.

Какво би трябвало да означава това, питам Станислав Боев. Обяснява, че сумата, която хората им получават в края на определен период, зависи от активността и възможностите на всеки, тъй като доходите при тях не се формират само от заплати. „След като наш работник е съпричастен към капитализацията на дружеството и реализирането на неговите проекти,  това означава, че той следва да получава възнаграждение, което съответства на неговото участие, ресурсите на дружеството, които се използват за тази цел и риска който се поема от фирмата. Който се интересува от вътрешнофирмената ни система, нека заповяда. В „Делта Стар“ АД сме отворени за срещи с всеки, за когото работата при нас е възможност и предизвикателство“, парира по-нататъшният ни интерес Станислав Боев.

Но не пропуска да изкаже своята и на колегите си от ръководния състав благодарност към екипа на „Делта Стар“ АД. „Като под екип при нас се разбират всички в състава на дружеството. Защото всеки успява да даде частица от себе си за общия успех. Благодарим и на по-малките фирми, с които успешно работим или по скоро си партнираме в региона. Тук е мястото кажа, че сме отворени към всички фирми, които желаят да работим съвместно, като нашето изискване е да има ясни и точни условия“, казва председателят на Съвета на директорите, удовлетворен от една успешна 2016 година.

В какво се корени удовлетвореността ви от отиващата си година, която не беше лека за българския бизнес?“, питам на финала г-н Боев. „На разкритите възможности да работим по проекти в региона, с което се повиши и нашата ефективност. От една страна това ни помогна да повишим значително квалификацията на персонала, част от който се включи в изработка и монтаж на съоръжения,  които бяха новост за нас. През 2016-та направихме сериозни инвестиции за придобиване на основни средства  - главно машини, инструменти, механизация и транспортни средства. И всичко това стана възможно с участието на наши партньори от големите фирми  Schneider electric, АBB България, значими български дружества работещи в нашата област, както и частични съвместни разработки с инженерингови компании от Канада и Европейски съюз. Удовлетворени сме от изпълнението на съвместни проекти на територията на община Севлиево, където наши клиенти са „Хамбергер България“ ЕООД, „Идеал Стандарт-Видима“ АД, „Паралел“ ЕАД, „Никипласт-М“ ООД,  както и много други дружества, на които помагаме с консултации и извършваме услуги“, очертава удовлетворението си от отиващата си година Станислав Боев.

„Делта Стар“ е създадена през 2007 година. В портфолиото им пише: „Компанията е създадена от група ентусиасти с ценен опит, за които основна цел е създаване на компания, която да бъде в полза на обществото, своите служители, бъдещи и настоящи клиенти“.

 

За връзка с "Делта Стар" АД: 

гр. Севлиево, ул. „Никола Петков” №22 А 

тел/факс/ +359 (675) 32300; +359 (675) 33069

гр. София, ул. „Ерма” № 3, +359 (2)4773305 

e-mail: office@deltastar.bg

Конкурсът „Баня на годината“ отличи най-оригиналните дизайнерски проекти
Бизнес
НАП няма да спре да запечатва обекти, но ще бъде снизходителна
Бизнес
Едноличните търговци внасят осигурителни вноски до 30 юни
Бизнес
Предварително попълнените декларации за доходите - в сайта на НАП от 10 март
Бизнес
Дарението на "Севлиево 21 век" за болницата пристигна, след Великден влиза в употреба
Бизнес
Lidl и Kаufland даряват 300 хил. лева за купуването на респиратори
Бизнес
Севлиевска фирма за бельо започна да шие предпазни маски
Бизнес
Три торти, трима акционери и тиха наздравица белязаха 30 години "Хелиос" АД
Бизнес
От днес обектите на "Хелиос" АД работят с обичайното работно време
Бизнес
"Севлиево 21 век" обявява дарителска кампания заради Covid 19
Бизнес
"Хелиос" осигурява дежурен екип в един от обектите си
Бизнес
Златен медал за качество за санитарните продукти Ideal Standard и Vidima
Бизнес
Общината няма да разпределя дивидент от търговските си дружества
Бизнес
Клиент на "Хелиос" от Силистра спечели автомобил Форд Фокус
Бизнес
31 300 лв. събра "Севлиево 21 век" за МБАЛ "Д-р Ст. Христов"
Бизнес
Животоподдържаща апаратура закупи "Севлиево 21 век" за болницата
Бизнес