Няма училище от Севлиево сред първите по резултат на НВО в 4 клас
снимка: ОУ "Йордан Йовков", с. Скалак

Няма училище от община Севлиево, което да е сред първите шест по резултат от националното външно оценяване на четвъртокласниците в област Габрово. С най-висок резултат класацията на най-добрите води ОУ "Неофит Рилски" в Габрово, следвано от други пет габровски училища: ОУ "Св. св. Кирил и Методий", ОУ "Ран босилек", СУ "Райчо Каролев", НУ "Васил Левски" и ОУ "Иван Вазов". 

В дъното на класацията са три училища от община Севлиево и едно габровско: на четвърто място отдолу нагоре е ОУ "Цанко Дюстабанов" в Габрово, следвано от ОУ "Христо Ботев" в с. Добримирка, община Севлиево, ОУ "Васил Левски" в севлиевското село Шумата и на последно място по успеваемост на учениците си е основното училище в с. Душево, севлиевско.

С най-високи резултати на външното оценяване в община Севлиево са четвъртокласниците на СУ "Васил Левски", които имат средна оценка 17.74. Приравнена по критерии на образователното министерство тази оценка е малко над мн. добър 5, уточниха от Регионалното управление по образованието в Габрово. 

На националното външно оценяване след 4 клас в община Севлиево се явиха 306 ученици, за областта броят им беше 850. Знанията им бяха оценявани по четири предмета - български език и литература, математика, човекът и обществото и човекът и природата. Срадният успех на четвъртокласниците в областта е 14.22 точки, за община Севлиево е 12.70. Най-висок е успехът на децата по "Човекът и обществото". 

По-ниските резултати в община Севлиево се обуславят от това, че в училищната мрежа се обучават немалък брой деца, чийто майчин език не е българският, коментира инспектор Рени Илиева от Регионалното управление на образованието в Габрово. 

Тепърва резулбтатите ще бъдат обобщени и анализирани, а след анализа, е наложително да бъдат взети конкретни мерки за преодоляване различията в успеваемостта на децата от различните училища, смята още Илиева. 

автор: Емилия Димитрова

ОУ "Стефан Пешев" празнува своя патронен празник
Образование
Тома Томев получи награда за "Най-добър социален партньор"
Образование
Три последователни дни Севлиево бе сцена на науката
Образование
Голямата фирма отвътре, видяха ученици, които учат чрез работа
Образование
Обявиха стипендиантите на сдружение "Севлиево 21 век"
Образование
Гимназия "Ген. Иван Бъчваров" чества своите 56 години
Образование
Конференция за нов проект по "Еразъм+" свикват в ПГМЕТ
Образование
Научни проекти на наши ученици бяха високо оценени
Образование
Яна Пенчева и проекта "Да колонизираме Марс" отличи фондация "Еврика"
Образование
Инж. Кунев от ПГМЕТ премина обучение в ЦЕРН
Образование
Доброволци от Севлиево бяха наградени от ИМКА
Образование
Младежи станаха мениджъри за един ден
Образование
Илхан Кючюк даде старт на проекта "Аз, бъдещият инженер"
Образование
Училищно настоятелство почете пенсионирали се учители
Образование
Стаж в Португалия по "Еразъм+" ще преминат ученици
Образование
ПГМЕТ " Ген. Ив. Бъчваров" - 56 години от първия учебен час
Образование