О, Шипка...На 24 август честваме Шипченската епопея

На 24 август т.г. българи и гости на страната ни ще бъдат едно по време на тържествата, посветени на Шипченската епопея. Тази година освен годишнината от епичните боеве на историческия връх, ще бъдат отбелязани 85 години от откриването на Паметник на Свободата.

Тържествата ще започнат на 21 август т.г. в Габрово с представяне на изложбата „Строителите на Паметника на свободата“ в Художествена галерия „Христо Цокев“.

В мащабна изложба, озаглавена „Оръжието на Освобождението“, Регионалният исторически музей ще представи ръчното хладно и огнестрелно оръжие, използвано по време на Руско-Турската война (1877-78 г.). Откриването на изложбата за посетители е на 22 август т.г. от 17:30 часа.

В чест на честванията Държавен архив Габрово ще представи виртуалната изложба, наречена „Паметта за Шипченската епопея, съхранена в документи и снимки“.

В деня преди кулминацията на честванията са традиционните изкачвания на стъпалата, водещи към връх Шипка. Преди спортният хъс да ги превземе обаче, организаторите на честванията от Областна администрация Габрово са им подготвили среща с Дарин Маджаров, създтелят на сайта "Уча се", наречена „Бъди на Върха!“.

На 23 август от 17:30 ч. Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ ще бъде домакин на представянето на книгата на генерал Георги Вазов „Участието на българите в Освободителната война“.

В съботния 24 август всеки, който има куража и желанието, ще може да извърви пътя до паметника на Свободата като избере походите, инициирани от Ротари клуб Габрово, които ще отведат направо на върха. А  там, в подножието, при каменните барелефи, ще бъде строена Националната гвардейска част.

Същия ден са и възстановките на боевете, пресъздадени от национално дружество "Традиция". 

Ще има още хвърчила за малки и големи, филми, разходка и автентични военни палатки.

За финал в Габрово организаторите от Областна администрация - Габрово са предвидили парад на военните духови оркестри от страната. Неповторим спектакъл за габровци и гостите на града, който ще е прелюдия към най-официалната част от Национално честване Шипченска епопея - тържествената заря – проверка.

Национално честване Шипченска епопея се провежда под патронажа на Президента на Република България и се организира от Областна администрация - Габрово със съдействието на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Община Габрово, Ротари клуб – Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово, ХГ „Христо Цокев“, Държавен архив – Габрово.

"Севлиево онлайн" ще информира своевременно своите читатели за часовете на всяко от мероприятията, както и за часовете на автобусите, които ще извозват граждани до върха.

 

Разследват причините за смъртта на благороден елен
Общество
Явор Данаилов - на велосипед от Лондон до Севлиево за каузата „Заедно в час“
Общество
Условна присъда за „случая Чакала“
Общество
Започна изплащането на обезщетенията за умъртвени прасета
Общество
Отбелязваме 134 г. от Съединението
Общество
В с. Крушево възстановиха помпена станция "Дълбоки"
Общество
Работник попадна под движещ се вакуумблок във фирма за паркет
Общество
Половин тон капачки за два месеца са събрани в металното сърце
Общество
Да превърнем биоотпадъците в компост
Общество
Как кметът на Дряново се похвали, че е сключил противозаконен договор за 3.6 млн. лв.
Общество
„Емоционална интелигентност" - курс за деца в начална училищна възраст
Общество
Предпразнично пожарникари показаха техника и умения пред деца
Общество
Втора родова среща събра потомците на рода Паручите в с. П. Славейков
Общество
МРРБ въвежда 8 нови знака по пътищата
Общество
Убитият благороден елен е имал смъртоносна рана от ловно оръжие
Общество
"Капачки за бъдеще" - в парк "Казармите" на 27 септември т.г.
Общество