О, Шипка...На 24 август честваме Шипченската епопея

На 24 август т.г. българи и гости на страната ни ще бъдат едно по време на тържествата, посветени на Шипченската епопея. Тази година освен годишнината от епичните боеве на историческия връх, ще бъдат отбелязани 85 години от откриването на Паметник на Свободата.

Тържествата ще започнат на 21 август т.г. в Габрово с представяне на изложбата „Строителите на Паметника на свободата“ в Художествена галерия „Христо Цокев“.

В мащабна изложба, озаглавена „Оръжието на Освобождението“, Регионалният исторически музей ще представи ръчното хладно и огнестрелно оръжие, използвано по време на Руско-Турската война (1877-78 г.). Откриването на изложбата за посетители е на 22 август т.г. от 17:30 часа.

В чест на честванията Държавен архив Габрово ще представи виртуалната изложба, наречена „Паметта за Шипченската епопея, съхранена в документи и снимки“.

В деня преди кулминацията на честванията са традиционните изкачвания на стъпалата, водещи към връх Шипка. Преди спортният хъс да ги превземе обаче, организаторите на честванията от Областна администрация Габрово са им подготвили среща с Дарин Маджаров, създтелят на сайта "Уча се", наречена „Бъди на Върха!“.

На 23 август от 17:30 ч. Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ ще бъде домакин на представянето на книгата на генерал Георги Вазов „Участието на българите в Освободителната война“.

В съботния 24 август всеки, който има куража и желанието, ще може да извърви пътя до паметника на Свободата като избере походите, инициирани от Ротари клуб Габрово, които ще отведат направо на върха. А  там, в подножието, при каменните барелефи, ще бъде строена Националната гвардейска част.

Същия ден са и възстановките на боевете, пресъздадени от национално дружество "Традиция". 

Ще има още хвърчила за малки и големи, филми, разходка и автентични военни палатки.

За финал в Габрово организаторите от Областна администрация - Габрово са предвидили парад на военните духови оркестри от страната. Неповторим спектакъл за габровци и гостите на града, който ще е прелюдия към най-официалната част от Национално честване Шипченска епопея - тържествената заря – проверка.

Национално честване Шипченска епопея се провежда под патронажа на Президента на Република България и се организира от Областна администрация - Габрово със съдействието на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Община Габрово, Ротари клуб – Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово, ХГ „Христо Цокев“, Държавен архив – Габрово.

"Севлиево онлайн" ще информира своевременно своите читатели за часовете на всяко от мероприятията, както и за часовете на автобусите, които ще извозват граждани до върха.

 

Отнето предимство изпрати жена в болница със счупен глезен
Общество
Родители на осмокласници могат да кандидатстват за еднократна парична помощ
Общество
ЕРП Север съветва как да се предпазим при гръмотевични бури
Общество
Пожарникари спасиха малко коте, като го свалиха от върха на дърво
Общество
Рехав беше първият протест в Севлиево, за утре пак има насрочен
Общество
Напусна ни Симеон Захариев
Общество
Заради авария в целия град е спряна водата до 17.00 ч.
Общество
Как публичният отчет за даренията в Община Севлиево всъщност не е публичен
Общество
От 27 юли се възобновява автобусната линия Севлиево-Пловдив
Общество
На 16 юли се навършват 143 г. от Освобождението на Севлиево
Общество
Протест срещу правителството и в Севлиево
Общество
Документите за парични обезщетения от НОИ - само по електронен път
Общество
Запален автомобил изгоря напълно, причините за огъня се изясняват
Общество
Полицията в Габрово благодари на протестиращите за толерантността
Общество
Община Севлиево е пред воден режим, в сила са забрани за ползването на вода
Общество
Днес започва обход за актуализиране на данните за Преброяването
Общество