О, Шипка...На 24 август честваме Шипченската епопея

На 24 август т.г. българи и гости на страната ни ще бъдат едно по време на тържествата, посветени на Шипченската епопея. Тази година освен годишнината от епичните боеве на историческия връх, ще бъдат отбелязани 85 години от откриването на Паметник на Свободата.

Тържествата ще започнат на 21 август т.г. в Габрово с представяне на изложбата „Строителите на Паметника на свободата“ в Художествена галерия „Христо Цокев“.

В мащабна изложба, озаглавена „Оръжието на Освобождението“, Регионалният исторически музей ще представи ръчното хладно и огнестрелно оръжие, използвано по време на Руско-Турската война (1877-78 г.). Откриването на изложбата за посетители е на 22 август т.г. от 17:30 часа.

В чест на честванията Държавен архив Габрово ще представи виртуалната изложба, наречена „Паметта за Шипченската епопея, съхранена в документи и снимки“.

В деня преди кулминацията на честванията са традиционните изкачвания на стъпалата, водещи към връх Шипка. Преди спортният хъс да ги превземе обаче, организаторите на честванията от Областна администрация Габрово са им подготвили среща с Дарин Маджаров, създтелят на сайта "Уча се", наречена „Бъди на Върха!“.

На 23 август от 17:30 ч. Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ ще бъде домакин на представянето на книгата на генерал Георги Вазов „Участието на българите в Освободителната война“.

В съботния 24 август всеки, който има куража и желанието, ще може да извърви пътя до паметника на Свободата като избере походите, инициирани от Ротари клуб Габрово, които ще отведат направо на върха. А  там, в подножието, при каменните барелефи, ще бъде строена Националната гвардейска част.

Същия ден са и възстановките на боевете, пресъздадени от национално дружество "Традиция". 

Ще има още хвърчила за малки и големи, филми, разходка и автентични военни палатки.

За финал в Габрово организаторите от Областна администрация - Габрово са предвидили парад на военните духови оркестри от страната. Неповторим спектакъл за габровци и гостите на града, който ще е прелюдия към най-официалната част от Национално честване Шипченска епопея - тържествената заря – проверка.

Национално честване Шипченска епопея се провежда под патронажа на Президента на Република България и се организира от Областна администрация - Габрово със съдействието на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Община Габрово, Ротари клуб – Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово, ХГ „Христо Цокев“, Държавен архив – Габрово.

"Севлиево онлайн" ще информира своевременно своите читатели за часовете на всяко от мероприятията, както и за часовете на автобусите, които ще извозват граждани до върха.

 

Илхам Тохти е носителят на наградата "Сахаров" за свобода на мисълта
Общество
"Севлиево 21 век" връчи годишните стипендии на трима ученици
Общество
19-годишен с 2.11 промила алкохол, се е забил в уличен стълб
Общество
Молебен и курбан в памет на Св. Мина организира Ротари клуб
Общество
КНСБ: 2472 лв. са необходими за нормален живот на семейство
Общество
Кола блъсна жена на пешеходна пътека в центъра на Севлиево
Общество
Първи случай на африканска чума в габровско, ограничава се лова
Общество
Садим нови 200 дървета, старите торим със строителни отпадъци
Общество
Автобуси от Автогара Севлиево до "Медицински център-1"
Общество
Севлиево отдаде почит и признателност към народните будители
Общество
Изборите минаха, във воден режим сме. Вече официално
Общество
Камион се преобърна преди разклона за с. Добромирка
Общество
40-годишна севлиевка спря дрегера на 3.19 промила
Общество
Деца събраха благотворително зимни дрехи и топли завивки
Общество
Блъснаха момиче, докато пресича на пешеходна пътека
Общество
Включете се в безплатните обучения за домашно компостиране!
Общество