Търсене

Обединение за Честни Избори /ОЧИ/ изпраща 300 наблюдатели в секции с повишен риск от изборни измами

Отворен е приемът за наблюдатели на ОЧИ за гарантиране на честен вот
Обединение за Честни Избори /ОЧИ/ изпраща 300 наблюдатели в секции с повишен риск от изборни измами

На 2 април българите за пети път в последните две години ще дадат своя глас за избор на народни представители. 

За да гарантира честността и прозрачността на изборния процес, Обединение за Честни Избори  организира наблюдение на изборния ден в над 150 секции в страната, в които има повишен риск от контролиран и купен вот.

Търговията с гласове е доходоносен бизнес, контролиран от организираната престъпност и покровителстван от заинтересованите политически субекти. В България най-често обект на изборните манипулации са най-бедните, слабо образовани избиратели.

Липсата на външни наблюдатели в определени избирателни секции, най-вече в махали, селца и малки градове създава възможност за различни злоупотреби в избория ден – от агитация в самата секция и гласуване с чужди лични карти до неправомерно подпомагане при гласуването на различни избиратели и компрометиране на изборната бюлетина така, че тя да стане невалидна.

“С присъствието на наблюдатели, вярваме, че ще предпазим вота от част от измамите, както и че ще съберем ценно познание, което да подобри изборния процес, “ казва Марио Русинов, координатор на набюдатеската мисия на Обединение за Честни Избори.

Обединение за Честни Избори набира активни българи за наблюдатели на парламентарните избори, така че да се намали до минимум възможността от злоупотреба с най-висшето гражданско право – правото да се гласува.

Обединението планира да изпрати по двама наблюдатели в секция с повишен риск. Желаещите ще преминат през специално обучение за правата и задълженията им като наблюдатели.  Обединението поема пътните разходи и предлага подходящ хонорар на активните граждани, които биха искали да дадат своя принос в повишаването на честния вот в страната.

Молби за наблюдатели се приемат до 27.03.2023 онлайн на https://fairelections.bg/volunteer

С предимство ще се приемат наблюдатели готови да следят  изборния процес в секции на териорията на областите Габрово, Кърджали, Кюстендил, Перник, Пловдив – област, Русе, Силистра, Смолян, Хасково и Ямбол.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.