Търсене

„Обединение за честни избори“ ще работи срещу изборните измами

Малко под 14 на сто е избирателната активност в област Габрово

Сдружение "Данни за добро", Фондация "Общество.бг" и Антикорупционния фонд, заедно с десетки журналисти, медии, обществени лица и доброволци обявиха днес създаването на "Обединение за честни избори" (ОЧИ) - платформа, която има за цел да води борба срещу изборните измами, купуването на гласове и контролирания вот.

ОЧИ ще използва данни, за да насочва вниманието на медии и доброволци към местата в страната с изборни аномалии, които са индикатор за купен вот или друг вид измами.

Обединението се създава, след като през декември 2022 г. бяха приети промени в Изборния кодекс, които връщат един от големите инструменти за потенциални изборни измами - невалидните бюлетини. През годините имаше има множество доказателства, изказвания и сигнали, че невалидните бюлетини се използват, за да заличават легитимни гласове на български граждани.

Сред организациите, които застават зад ОЧИ, влизат още "Актуално", “Дневник”, "Медиапул", "Стража", “Фондация за Общностно Развитие и Сътрудничество”, "БлуЛинк", “Благоевград нюз”, “За истината”, “Зов нюз” и други. ОЧИ е отворена към работа с още организации и медии, които припознават риска от изборни измами като основен проблем за България и политическото представителство в страната.

Приоритет на ОЧИ през 2023 г. ще бъдат местните избори през есента. При евентуални предсрочни парламентарни избори, организацията също ще помага за опазването на честността на вота.

Работата на ОЧИ ще стъпи на анализите на секции в риск от контролиран и купен вот, публикувани през 2021 и 2022 от АКФ и "Данни за добро", за да определи секциите, които имат нужда от най-много наблюдатели.

„Информацията, която събираме в ОЧИ, ще ни позволи да подобрим методологията ни за оценка на секции в риск, с фокус към местни избори и превенция на изборни измами. Искаме да постигнем по-добро визуално представяне и събиране на аудио-визуални материали преди и в самия изборен ден, включително и чрез отразяване в реално време от мястото на събитието“, казва Никола Тулечки, създател на "Данни за добро".

Една от целите на ОЧИ е да поддържа висок интерес по темата за честността на вота в България извън дните непосредствено преди изборите и при приемането на поправки в Избирателния кодекс.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.