Област Габрово e с най-много усвоени евросредства

Габрово е областта, в която са усвоени най-много европейски средства на глава от населението в България. Това стана ясно от изказването на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев по време на състоялата се вчера среща с бизнеса от региона, организирана от „Капитал“ и ICT Media.

Манолев участва в дискусионен панел заедно с вицепремиера Томислав Дончев, кмета на Габрово Таня Христова, зам.-кмета на Севлиево Красимира Йорданова, Николина Хинкова, председател на Съвета на директорите на „ЛС тюбс“ и Мартин Заимов, изп.-директор на Регионален фонд за градско развитие.

Габрово и Севлиево – цялостна екосистема

По време на първата сесия - „Стратегия и посока на развитие на Габрово“, участниците говориха за възприемането на Габрово и Севлиево като цяла екосистема, която трябва да се развива заедно и да си помага. Споменаха успешни проекти между двата града и обединението им в привличането и задържането на млади хора и квалифицирани кадри за нуждите на бизнеса.

Кметът на Габрово отбеляза, че двата града вървят към едно общо ниво на развитие, без да се обезличават. Николинка Хинкова призова за намаляване на административната тежест, когато се наемат младежи на стаж и работа в предприятията. Според нея трудната процедура и многото документи спират фирмите да се насочат към работа с младежите.

Темите и идеите

Томислав Дончев отбеляза, че в момента се работи за реорганизация на учебния процес и запознаване на учениците с принципа на работа на институциите и предприятията. Сред повдигнатите теми и идеи бяха още развитието на туризма в региона, нуждата от 4-звезден хотел в Габрово, работата върху разнообразяването на туристическия продукт, стартъп средата в града и възможностите пред стартиращите бизнеси за финансиране чрез инвестиционни фондове и програма „Иновации и конкурентоспособност“, медийната среда.

Габрово е сред икономически най-силните региони

„Габрово е един от най-добре представящите се региони в икономически план“, посочи Александър Манолев. По данни на НСИ произведеният брутен вътрешен продукт за областта е 1,2 млрд. лева, а преките чужди инвестиции в нефинансовите предприятия в областта надхвърлят половин милиард лева, уточни още той. Според него Габрово е сред областите с най-висока икономическа активност на трудоспособното население – 73%, като равнището на безработица е по-ниско от средното за страната. „Макроикономическите данни безспорно са добри и нещо по-важно – показват перспектива за устойчив ръст“ – беше категоричен зам.-министърът на икономиката.

Бъдещето - цифровата икономика

Александър Манолев представи и някои от основните приоритети в работата на Министерството на икономиката и акцентира на връзката им с растежа на регионалната икономика. „Дигитализацията трябва да обхване повече сектори и отрасли на икономиката, а амбициозната ни цел е към 2030 г. България да се разпознава като регионален център на цифровата икономика“ - отбеляза той. Според него, за да стане това възможно трябва все повече предприятия да инвестират в иновации, а компаниите в област Габрово са сред добрите примери в това отношение. „С големи надежди гледаме и към проекта за технологичен парк Габрово – в дългосрочен план именно такива инициативи могат да се окажат голямата разлика между регионите с растяща икономика и всички останали“, допълни още Александър Манолев.

16 млн. лв. са инвестирани в регионалната икономика

Договори за общо 65 млн. лв. се изпълняват в област Габрово по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, стана ясно от неговото изказване. „Повече от половината от тези проекти вече са успешно приключили и близо 16 млн. лв. са били ефективно инвестирани в регионалната икономика“, посочи зам.-министърът. Той акцентира още върху важността на инфраструктурните проекти за регионалната икономика и определи недостига на квалифицирани кадри като основен проблем на местно и национално ниво. Според него голям плюс за региона е, че се очертават два силни икономически центъра, разположени на близко разстояние – Габрово и Севлиево, като в партньорството и взаимодействието между тях е възможността за гарантиране на устойчивия ръст и още по-доброто икономическо бъдеще на региона.

Бизнес климатът 

Втората сесия “Бизнес климатът в Габрово“ беше водена от Георги Стоев, председател на УС на „Тракия Тех“, а в дискусиите участваха Калоян Иванов, СЕО на „АМК Задвижваща и управляваща техника“ ЕООД, Габрово, Владимир Тодоров, съосновател и CEО на „Графиксофт“ ООД, доц. д-р инж. Илия Железаров, заместник-ректор „Научноизследователска работа“ в габровския ТУ.  Те представиха постиженията на своите компании и Университета, говориха за съгласуването на учебните планове с нуждите на бизнеса и участието на ТУ – Габрово в пет от десетте Центъра за върхови постижения в България.

Иво Прокопиев за предизвикателствата пред бизнеса

По време на събитието Иво Прокопиев, собственик на „Икономедиа“ АД говори за Дигиталната трансформация и предизвикателствата за бизнеса.  Той очерта основните тенденции и технологии, които ще повлияят на живота в бъдеще – блокчейнът, виртуалната и добавена реалност, възобновяемите източници на енергия, 3D принтирането, нанотехнологиите, напредъкът на медицината, като тези тенденции си взаимодействат и ускоряват една друга. Според него, след няколко десетилетия, животът ни ще бъде различен, като ще изчезнат специалисти дори като лекарите и адвокатите.

автор: Стефка Бурмова

 

20 г. заводът за санитарна керамика налага стандарти
Бизнес
Иновативните решения са фокус на "Баня на годината 2018"
Бизнес
"Габрово Тур" отвори офис в Севлиево
Бизнес
Договорите с подизпълнители по обществени поръчки стават публични
Бизнес
Нов материал, обогатен с билки, пуска в производство „Паралел“
Бизнес
Евродепутатите искат да засилят правата на работниците
Бизнес
"Паралел" инвестира 27 млн. лв. в сгради, разположени върху 50 дка
Бизнес
Пет дни за подаване декларации за второто тримесечие
Бизнес
Ideal Rain Evo Jet получи престижната награда за дизайн RED DOT
Бизнес
Три четвърти от търговете с еврофинансиране се оказаха с нарушения
Бизнес
Синьо лято изпратиха в "Идеал Стандарт-Видима"
Бизнес
Отворени врати в завода за санитарна керамика
Бизнес
Офисът на НАП в Габрово с нови банкови сметки от 1 август т.г.
Бизнес
Търговският регистър продължава да е недостъпен
Бизнес
Ръст от 13% отчита "Идеал Стандарт Видима" през 2017 г.
Бизнес
НАП В. Търново: "До месец новите касови апарати ще са на пазара"
Бизнес