Област Габрово все още е в червената зона, поставени са 9270 ваксини
Областният управител Борислав Бончев разговаря с д-р Пенчоков (вдясно) и д-р Михов, снимка: Областна администрация Габрово

„Област Габрово все още се намира в червената зона, независимо, че мерките вече са разхлабени. Да не забравяме, че все още сме в епидемична обстановка и хората трябва да бъдат отговорни, да имат грижа към себе си и околните“ - около това са се обедили областният управител Борислав Бончев, директорът на РЗИ – Габрово д-р Николай Пенчоков и директорът на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ д-р Минко Михов по време на работна среща вчера, 26 май. 

Основен акцент в разговора е бил ходът на ваксинационната кампания в региона. Бончев е подчертал, че е изключително важно участниците в изборния процес – членове на секционни избирателни комисии, които не са ваксинирани – да знаят, че имат възможност да го направят, при желание от тяхна страна. В тази връзка д-р Пенчоков ще разговаря с председателя на РИК – Габрово. 

Що се отнася до статистиката, тя показва, че към момента за област Габрово са поставени 9270 ваксини. Директорът на РЗИ – Габрово сподели още, че е създадена добра организация на работа, включително с цел оптимизиране на възможността за ваксиниране на работещи лица и от 25 май са разкрити временни имунизационни пунктове по предварителен график с работно време от 18.00 до 23.00 часа. Организация за ваксиниране на желаещи може да се създава и по малките населени места, както и това се прави за трудно подвижни граждани, коментираха още по време на срещата.

Общопрактикуващите лбекари могат да заявяват необходимите им количества ваксини в разкритите логистични пунктове - по един за всяка от четирите общини на област Габрово. За Севлиево пуктът е в МБАЛ "Д-р Стойчо Христов". Личните лекари трябва да заявят необходимите им дози до четвъртък предишната седмица. Заявките се обобщават в дирекция "Надзор на заразните заболявания" в РЗИ Габрово и се изготвя разпределени и доставка на ваксините. 

Съгласно заповед на директора на РЗИ Габрово д-р Пенчоков личните лекари ваксинират приоритетно лица над 60 г. в дните от понеделник до четвъртък. 

До края на юни ще се актуализира протоколът за лечение на Ковид
Здраве
Извънредната епидемична обстановка се удължава до 31 юли
Здраве
Лекарствата по НЗОК до 30 юни се отпускат само по рецептурна книжка
Здраве
Д-р Пейо Мишев от УБ "Лозенец" ще преглежда на 24 и 25 юни
Здраве
Консултации със специалисти в МБАЛ „Св. Иван Рилски“- Габрово през юни
Здраве
Нов ред, за да няма пренареждане при чакащите за трансплантация
Здраве
Област Габрово все още е в червената зона, поставени са 9270 ваксини
Здраве
Д-р Диков - онкорентгенолог-мамолог, преглежда на 25 юни
Здраве
Цифровият сертификат за преболедували COVID-19 е достъпен
Здраве
ЕС даде съгласие за цифровия сертификат за Ковид-19
Здраве
Д-р Димитър Димитров - УНГ, ще преглежда на две дати през юни
Здраве
МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Габрово празнува първи рожден ден
Здраве
Анализ на причините за високата смъртност от Ковид, поиска здравният министър
Здраве
Постковидов синдром лекуват в болница "Царица Йоана" в Трявна
Здраве
Възможност за преглед при специалист по УНГ болести в края на юни
Здраве
Министър Кацаров: Нямам съмнения в правилността на действията си
Здраве