Търсене

Областните управители на Габрово и Тараклия обсъдиха възможности за сътрудничество

Областните управители на Габрово и Тараклия обсъдиха възможности за сътрудничество

Кристина Сидорова с колегата си Иван Паслар, снимка: Областна администрация

Областният управител Кристина Сидорова проведе среща със своя колега Иван Паслар от област Тараклия, Молдова.

На срещата присъстваха началникът на отдел „Външни отношения“ в район Тараклия Степан Карамалак, зам.-областният управител на Габрово Андрей Николов, директорът на габровската фирма МАК Георги Бижев и експертът „международни дейности“ Михаела Стоянова.

Идеята за развитие на двустранните отношения между двете области стартира преди около три месеца, като връзката осъществява именно Георги Бижев, който вярва, че чрез делата си можем да накараме повече бесарабски българи да носят България в сърцата си. За краткото време в този период отношенията търпят активно развитие – коментира Бижев по време на срещата.

Дни преди Национално честване Шипченска епопея на посещение в Габрово бяха 43 деца от Тараклия. В рамките на своята визита те имаха възможност да разгледат забележителности, да усетят духа на региона ни и дори да се включат в спортни мероприятия. Към това Бижев добавя още, че Детският фолклорен ансамбъл „Габровче“ ще участва и ще представя Габрово по време на традиционния Етно-културен фестивал през септември в Тараклия.

Областният управител Кристина Сидорова приветства усилията и поздрави Георги Бижев за направеното дотук. Тя се ангажира да продължи с конкретни стъпки за сътрудничество с област Тараклия, тъй като според нея двете области биха имали много допирни точки.

Гостите от Тараклия бяха запознати с икономическия профил на област Габрово, образователната, културна и туристическа инфраструктура и дейностите в различните сектори. Предстои да бъдат осъществени разговори с Технически университет – Габрово относно възможността за дистанционно обучение и командироване на преподаватели в Тараклийския университет.

В рамките на визитата си областният управител на Тараклия Иван Паслар беше официален гост на тържествената заря – проверка по случай 145 – годишнината от Шипченската епопея, а на връх Шипка поднесе цветя пред Паметника на свободата.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!