Търсене

Кристина Сидорова по повод завода за боклук край с. Върбовка: "Подкрепям справедливите искания на гражданите"

Емилия Димитрова
Полицай Невена Петкова е новият областен управител

Областният управител на Габрово Кристина Сидорова също се обяви против завода за горене на боклук край павликенското село Върбовка. „Подкрепям справедливите искания на гражданите против инвестиционно предложение за изграждане на логистична складова база за каменни фракции, производствен цех за каменна вата и инсталация за изгаряне на отпадъци (RDF), което би оказало негативно въздействие върху околната среда. Грижата за здравето и безопасността на хората, природата и културно историческото ни наследство са мой основен приоритет.“, съобщава Сидорова в писмо до председателя на сдружение „Ти решаваш“. 

В писмото си Сидорова пояснява, че областната администрация не е административна страна, която да има правомощията да вземе пряко отношение по казуса, но остава на разположение за съдействие в рамките на законовите си права.

Позицията на габровския областен управител идва малко след работната среща, която се проведе на 9 януари т.г. в Павликени по инициатива на гражданско сдружение "Ти решаваш". Повод за нея беше почти едногодишното бездействие на институциите по инвестиционното намерение на дружество "Петрургия", собственост на Румен Гайтански с прякор Вълка, което предвижда изграждането на завод за каменна вата и електроцентрала, която да го захранва, а самата електроцентрала ще се захранва от изгарянето на боклук. 

На тази среща бяха поканени читирима областни управители - на Велико Търново, Плевен, Ловеч и Габрово. Двама отидоха лично - на Велико Търново и Ловеч, Габрово бе представен от зам.-областния управител Андрей Николов, който по време на срещата се въздържа от категорична позиция, а губернатора на Плевен изпрати писменото си становище против горене на отпадъци в региона. 

От поканените шестима кметове, трима не отидоха и не изпратиха свои представители. Сред запазилите мълчание бе и кметът на Севлиево Иван Иванов, който още през пролетта на миналата година заяви, че казусът с инвестицията край с. Върбовка трябва да се решава от Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново. 

До свикване на работна среща с институциите се стигна, след като насрочването на повторно заседание на Експертния екологичен съвет към РИОСВ Велико Търново, който трябва да приеме или отхвърли Доклад за оценка въздействието върху околната среда за инвестиционно намерение на Румен Гайтански - Вълка, се проточи близо една година. Експертният съвет е органът, който трябва да каже ще има ли завод за горене на боклук край с. Върбовка.  

"Чакахме достатъчно да бъдем чути, но до момента вместо конкретни действия, виждаме единствено бездействие и прехвърляне на отговорност между компетентните институции", обявиха от сдружение "Ти решаваш" с писмо до медиите.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Извънредни парламентарни избори на 2 април 2023 г.