Търсене

Областният управител свиква в неделя консултации за състав на Районната избирателна комисия

Емилия Димитрова
Избирателната активност към 16.30 ч. в община Севлиево е 25.33%

В неделя, на 7 август, областният управител Ралица Манолова свиква представителите на парламентарно представените партии и коалиции на консултации за състав на Районната избирателна комисия (РИК). 

Съгласно решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) от 2 август т.г., областите в до 9 мандата имат 13 членове на РИК. Габрово попада в тази категория с 4 мандата. Разпределението на членовете на РИК е според представителството в Народното събрание от последните парламентарни избори: за коалиция „Продължаваме промяната“ - 4 членове; за коалиция „ГЕРБ-СДС“ - 3 членове; за партия „ДПС” - 2 членове; за коалиция „БСП за България”, партия „Има такъв народ“, коалиция „Демократична България – обединение“ и партия „Възраждане“ по един представител в РИК. 

Районните избирателни комисии имат председател, двама заместник-председатели и секретар. Нито една партия или коалиция не може да има мнозинство в РИК. 

Ако консултациите не постигнат съгласие за състава на РИК, тя ще бъде назначена служебно от ЦИК. Крайният срок за това е 12 август т.г. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.