Търсене

Община Габрово създава кризисен щаб за прием и настаняване на бежанци от Украйна (допълнена)

Севлиево онлайн
Община Габрово създава кризисен щаб за прием и настаняване на бежанци от Украйна (допълнена)

Война, снимка на Gerd Altmann от Pixabay

Община Габрово създава кризисен щаб за възникналата ситуация и организация за настаняване и предоставяне на подслон за бежанци от войната. В комуникация сме с всички институции, които имат отношение, информират от местната администрация.

Жителите на Габрово, които са готови да предоставят помощ, могат да пишат че на електронен адрес humanitarian@gabrovo.bg или да оставят информация на телефон 0889440053 от 8:30 до 17:00 часа. 

Помощта би могла да бъде една от следните: предоставяне на жилище, което не се използва в момента, но е пригодено за живеене; транспорт от българска граница до Габрово; доброволческа дейност или друга. 

Редом с това Община Габрово се присъединява и към инициативата на Българския червен кръст (БЧК) в подкрепа на пострадалото население в Украйна, за набиране на материални дарения. Най-неотложни са нуждите от дрехи и обувки, които трябва да са нови и с етикет на производител, спално бельо, завивки и хигиенни материали. Хранителни продукти не се приемат.

Даренията могат да бъдат занесени в областната структура на БЧК - ул. “Константин Иречек” №3. За връзка с там е посочен тел. 066 80 31 16, или в сградата на Община Габрово в рамките на работния ден. 

Към тази сутрин Община Габрово е единствената в областта, реагирала на ситуацията в Украйна с призив за дарения или прием на бежанци. Дали ако на посочените контакти се обадят граждани на останалите три общини от областта, в общинската администрация на Габрово биха реагирали, ето какво отговориха оттам след запитване от "Севлиево онлайн": "Община Габрово създава организация за своята територия, но ако хората от останалите общини желаят, бихме приели дарения, спрямо призива на БЧК, и в нашия пункт". 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.