Община Севлиево е най-прозрачната институция в област Габрово

Община Севлиево е на 17-то място по прозрачност сред 265 български общини и най-прозрачната институция в област Габрово сочат данните от рейтинга на активна прозрачност на българските институции, който Програма Достъп До Информация (ПДИ) прави всяка година. 

Седемнайстото място за общинската администрация в Севлиево е изкачване нагоре в таблицата (през 2020 г. Севлиево е на 50 място, през 2019 - на 52-ро, б.ред.), което означава, че Общината изпълнява коректно задълженията си за публикуване на информация, свързана с дейността й. Това очевидно я изпрати най-горе в таблицата по прозрачност на институциите в Габровско, след като през миналата година беше на второ място след Община Трявна. 

Въпреки, че Община Габрово преди две години беше в списъка на отличниците по прозрачност,  днес тя е на 44 място, което е още десет позиции надолу спрямо 2020 г. Няма промяна в оценката на прозрачността й в сравнение с останалите институции в областта - и миналата година и сега Община Габрово е трета по прозрачност.  

С едно място надолу, от пето на шесто сред институциите в област Габрово слиза Регионалната здравна инспекция. Последното е притеснително в условията на пандемия, тъй като е наложително здравните инспекции да са активната страна по отношение публикуването на информация в интернет.  На 17-то място е РЗИ Габрово спрямо инспекциите в страната.  

Областната дирекция на МВР твърдо остава на последно място по прозрачност в региона. Ситуацията би могла да се нарече не толкова тревожна в сравнение с останалите областни дирекции, сочи таблицата на прозрачността за страната, в която ОД на МВР  Габрово е на десето място от 27 дирекции.

Областна дирекция "Земеделие" и Регионалното управление по образованието си разменят седмото и осмо място. 

По-добро място през 2021 г. заема и областна администрация Габрово - от 21-во на 12-то място сред всички областни администрации у нас. 

В периода 1 март – 29 април 2021 година Програма Достъп до информация прегледа и оцени интернет страниците на 563 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публичноправни субекти и независими органи на власт.

 Целта на проучването е да се оцени как органите на власт изпълняват задълженията си по ЗДОИ за активно публикуване на информация в интернет, и как отговарят на заявления за достъп по електронен път.

Цялото проучване е  достъпно тук. 

 

 

 

Платформа за проверка на фактите стартира и в България
Общество
МиГ-29 е паднал в морето по време на учение тази нощ
Общество
Севлиево окончателно изгуби 4 млн. евро за развитие на селските райони
Общество
Започват проверки за спазване забраната срещу изсичане на гори
Общество
От 10 юни Паспортна служба ще работи с удължено работно време
Общество
Освободени са двама от ръководството на Северноцентралното предприятие
Общество
До 22 юни се кандидатства за трета фаза подкрепа за оборотни средства
Общество
Борислав Бончев се срещна с МВР - ръководството, темата са изборите
Общество
Четирите стихии - фестивал за 1 юни събира деца и възрастни
Общество
Мобилни екипи за ваксинация поиска областният управител за Севлиево
Общество
Министър Минеков удостои Найден Петров с почетен знак „Златен век“
Общество
Анализ трябва да елиминира Африканската чума по свинете
Общество
Честит Ден на светите братя Кирил и Методий
Общество
С над 20 000 балкански пъстърви бяха зарибени девет планински реки
Общество
Енерго Про променя датите за отчитане и плащане на ел. енергията
Общество
Областният управител разпореди проверка на язовирите
Общество