Община Севлиево изпадна в противоречия за съдбата на един отрязан орех
Улица "Трета" в с. Младен

от Емилия Димитрова

Текстът по-долу е продължение на историята за засадения преди 60 г. от предците на семейство Недкови орех, който през май т.г. беше изненадващо отсечен от Община Севлиево, а три месеца по-късно разследващи издирват къде е дървесината. 

Орех на около 60 години, според наследниците на семейството, което е посадило дървото, е отрязан, а дървесината извозена. Според кмета на село Младен, където е дървото, то е отсечено от фирма, изпратена от Община Севлиево. Пак според него отрязаното дърво било опасно. Според живеещите в къщата, пред която е отрязаният орех, дървото било здраво и правело много красива корона. Дотук липсва позицията на Община Севлиево, на която на 5 май т.г. "Севлиево онлайн" изпрати въпроси, за да се изясни кой и по каква причина е издал разрешение да се отсече дървото. 

За това "Севлиево онлайн" разказа през пролетта, когато от семейството сигнализираха, че без тяхно знание и без да бъдат предупредени, 60-годишното дърво, което е със статут на особена закрила, било най-напред окастрено, после нарязано, а дървесината извозена, но никой не знае от кого и къде. При съпоставяне на фактите се натъкнахме на няколко противоречия, които читателят и сам би уловил, ако се вгледа в документите, които публикуваме, предоставени ни от семейството. 

На общинска земя

Въпросният орех е засаден преди 60 г. от стопаните на къщата на улица "Трета" №19 в с. Младен. Дървото правело дебела сянка през лятото и раждало обилна реколта наесен. На никого не пречело, стволът му бил здрав, клоните - също, споделят от семейството.

"Дървото е на общинска земя, Общината има право да го отсече", каза през май т.г. за "Севлиево онлайн" кметският наместник на селото Иван Колев. А на въпроса какво е станало с дървесината, отговори: "Фирмата, която го отсече, я прибра. Не знам коя е". Колев каза още, че от семейството, пред чиято къща било дървото, поискали да се окастрят част от клоните, за да не пречат на плевнята в двора. Според него "ако беше останало само с кастренето, клоните пак щяха да израстат и да създават проблеми". Само че както вече стана ясно семейството категорично отрича да е искало да се кастрят клони на дървото. Последващите им действия в търсене на истината и дългата преписка, която водят с Общината, го доказва. 

Дългият път на един закъснял отговор

След като от семейството сигнализираха "Севлиево онлайн" за странно наложителната сеч, от медията бяха изпратени въпроси до Община Севлиево. Въпросите изпратихме на 5 май т.г., до 18 май отговор нямаше. На 18 май т.г. бе публикувано това, с което разполагаме около историята с отсечения орех, като в текста бе подчертано, че "Общината мълчи". На следващия ден отговорът оттам дойде. 

Отговора на Община Севлиево на въпросите от "Севлиево онлайн"

Както се вижда от отговора, за ореха на ул. "Трета" в с. Младен има издадено разрешително да бъде отсечен. Документът е на основание експертно становище, съгласно Наредбата за изграждане на зелената система на територията на община Севлиево. На въпроса дали предстои да бъдато отсечени и другите три дървета от същия вид и на същата улица, от Общината пишат, че "останалите дървета не са включени в разрешителното и не следва да бъдат премахнати". Оказа се обаче, че това не е вярно. В експертното становище и издаденото на негово основание разрешително за изсичане на дърветата, се вижда, че становище за отсичането има за четирите ореха, защото били опасни. 

В експертното становище, въз основа на което е издадено разрешително за отсичане на дървото, са вписани още три ореха на същата улица, за които от Общината казаха, че нямало да се секат

 

 

Дали интересът към случая е станал причина дърветата да бъдат запазени, можем само да предполагаме.

За съдбата на ореховата дървесина (една от скъпите дървесни сортове, използвана предимно за производство на луксозни мебели, стълби и врати, б.ред.), отговорът от общинската администрация гласи, че ще се използва за поправка на съоръжения в териториите за обществено ползване. Ако това е вярно, Община Севлиево със сигурност би станала обект на сериозен интерес, защото ще бъде първата, която използва орехова дървесина за направа на пейки и ремонтиране на детски пързалки.

В отговора от институцията се натъкваме и на още едно противоречие. Там пише, че разрешителните за извозването на дървесината, се издават от Общинско предприятие "Гори и земи". Само че от предприятието пишат, че не са издавали нито разрешително за сеч, нито превозни билети, нито са събирали такса. Написали са го до семейството, засадило ореха, на изпратени въпроси по реда на Закона за достъп до обществена информация. 

ОП "Гори и земи" няма нищо общо с отсечения орех. От Община Севлиево твърдят обратното. 

Този отговор е в пълно противоречие и с написаното от заместник-кмета Невена Тодорова, която казва, че при извършена проверка в Общината се е установило, че ОП "Гори и земи" е издало необходимите разрешителни и приходни квитанции. Както се вижда от публикувания отговор от предприятието, те нямат нищо общо с отсичането на ореха в с. Младен, което пък провокира въпроси къде, от кого и как е била направената проверката, за която Тодорова пише и кой в крайна сметка казва истината - тя или зам.-директорът на предприятие "Гори и земи". 

Как е извозена дървесината, с какви документи и къде е закарана, са не по-маловажни въпроси, на които разследващите търсят отговор, след като от семейството подадоха сигнал за случая в прокуратурата. 

 

Отговорът на зам.-кмета Невена Тодорова поражда съмнения, че не всичко в тази история е наред

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Община Севлиево е санкционирана с 45 хил. лв. по проект с еврофинансиране
Общество
Само от водоноски ще получават вода в шест села от днес
Общество
Британски гражданин с 1.63 промила стана причина за катастрофа
Общество
За 30 г. 69 500 лв. са загубите на габровец, получавал заплата в плик
Общество
На 28 август отварят къщичката в края на града, дом на д-р Москов
Общество
Тежка катастрофа с жертва затвори за часове пътя Севлиево - В.Търново
Общество
Жертвите на вчерашната катастрофа край с. Добромирка вече са две
Общество
14 септември - Празник на българските пожарникари
Общество
Обяваване на бедствено положение поискаха жители на безводни села
Общество
"Граждани на Севлиево" потърсиха подкрепа от президента за водната криза
Общество
Община Севлиево изпадна в противоречия за съдбата на един отрязан орех
Общество
По-висок данък върху имотите от догодина, уеднаквяват наредба със закон
Общество
България отбелязва 112 години от обявяване на независимост
Общество
Как за 20 години се научихме да не вярваме на обещания за водата
Общество
Гражданите на Севлиево се оказаха с преференции, заради по-нисък от бизнеса данък
Общество
Десет дни през септември в Севлиево не е имало вода през деня
Общество