Търсене

Община Севлиево не е искала от АПИ освобождаване на пътища от винетки

Община Севлиево не е искала от АПИ освобождаване на пътища от ви

от Емилия Димитрова

В Агенция „Пътна инфраструктура“ не е постъпвало искане от община Севлиево за освобождаване от винетна такса на конкретни пътни участъци от републиканската пътна мрежа. Това гласи отговор от Пътната агенция на въпрос, изпратен от Красимира Маринова от телевизионен канал "Фокус". Този отговор Маринова е получила на 21 февруари т.г.

На 27 февруари т.г., преди редовното заседание на Общинския съвет, Боян Ботев ("Граждани за Севлиево") попита кмета на общината Иван Иванов дали Община Севлиево е депозирала искане до Агенция „Пътна инфраструктура“ участъци около Севлиево да бъдат извадени от Списъка на републиканските пътища, за които се събира такса за ползване на пътната инфраструктура – винетна такса. 

Иванов отговори, че искане е правено и цитира три пътни участъка, за които, според отговора му, е поискано преместване на пътните знаци, указващи задължителното преминаване с винетка: изхода от Севлиево в посока с. Сенник, изхода от Севлиево в посока Габрово и изхода от Севлиево в посока Дряново.

В отговора от АПИ обаче се казва друго. Според написанато в него още през септември 2019 г. Община Севлиево е поискала пътните знаци за начало и край на населеното място на въпросните три изхода от града да бъдат преместени с около 400 м, заради търговски и промишлени обекти в района. На това искане от Агенция "Пътна инфраструктура" са дали отрицателно становище с аргумента, че пътните знаци за начало и край на населеното място трябва да отговарят на действащия Общ устройствен план. С писмо от 5 декември 2019 г. от Областно пътно управление в Габрово са напомнили на Общината да върне табелите на старото им място, но това, според АПИ, не е направено и до момента.

В отговор на Боян Ботев кметът Иванов обясни, че "ръководството на Община Севлиево ще се срещне с представители на Агенция „Пътна инфраструктура“, за да се изготви споразумение между Общината и Агенцията гореспоменатите участъци да се използват без винетка". От което става ясно, че до момента Общината не е правила искане за освобождаване от винетка такса на участъци. Последното очевидно се потвърждава и от писмото на АПИ до канал "Фокус", което публикуваме със съгласието на получателя.  

Изображение - 3127

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!