Търсене

Община Севлиево обяви конкурс за директор на галерия "Асен и Илия Пейкови"

Емилия Димитрова
Галерия

През юни 2018 г. галерията отбеляза 10 години от създаването си, снимка: "Севиево онлайн" - архив

Община Севлиево обявява конкурс за директор на градската художествена галерия "Асен и Илия Пейкови". Обявата е пубикувана на сайта на институцията на 20 април т.г. и от нея става ясно, че избраният директор ще бъде назначен за срок от 5 години.

Към кандидатите освен изисквания за образование в сферата на изкуството има изискване за личностни качества като комуникативност, организационни умения, адаптивност. 

Кандидатите трябва да представят и концепция за дейността и развитието на галерията за петгодишен период. Във втората част на конкурса те ще събеседват с членовете на комисията по оценка. 

Художествена галерия „Асен и Илия Пейкови” е открита на 27 юни 2008 г. в навечерието на 100-годишнината от рождението на световноизвестния скулптор Асен Пейков и 20 години след кончината на неговия брат, художникът – абстрактционист Илия Пейков. От откриването й неин директор е художникът Васко Василев, който в годините разшири дейността с Музей на съвременното изкуство, позициониран в старата сграда на училище "Христо Ботев". Там по инициатива на Василев е обособен и музеен кът на образованието в севлиевския край, а акспозицията е изцяло от дарения. 

Галерия Асен и Илия Пейкови отбеляза 10 години съществуване - тук

Галерия "Асен и Илия Пейкови" е ценна не само със своята богата експозиция и фонд. Сградата, в която се помещава, е построена през 1878 г. Била е частен дом на първия съдия в града след Освобождението Илия Денчев и е по проект на австрийски архитект. Преди смъртта си Илия Денчев я завещава за Мировия съд, а през 1976 г. започва ремонт за преустрояването й в художествена галерия, който продължава дълги години.

Във фонда на галерията има творби на братят Асен и Илия Пейкови, на известните български художници Енчо Пиронков, проф. Кою Денчев, акад. Светлин Русев, Христо Илев, Милка Пейкова и др. 

В галерията се представят както български творци с международна известност, така и местни приложници и художници в тематичните изложби като Есенен салон, Пролетен салон, изложби на местни гобленари, на приложници и любители художници. Със свои творби пред публика се показват и деца-художници. 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Извънредни парламентарни избори на 2 април 2023 г.