Търсене

Община Севлиево преговаря с кооперация "Солидарност" за място, където да се настани пенсионерския клуб на с. Богатово

Емилия Димитрова
Община Севлиево преговаря с кооперация

Кметството в с. Богатово, снимка: "Севлиево онлайн"

Община Севлиево води разговори с ръководството на потребителна кооперация "Солидарност" за отстъпване на кооперативно помещение, в което временно да се настани пенсионерския клуб на село Богатово. 

Това е единствената възможност към момента за клуба на пенсионера в севлиевското село, затворен от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) заради опасност от ползването му, обясни кметът Иван Иванов в отговор на питане от общинския съветник Йордан Андреев преди началото на редовното заседание на Общинския съвет от 24 юни т.г. 

Сградата е опасна, забранява се достъпа до нея

Във връзка със сигнал до РЗИ-Габрово от инспекцията са извършили съвместна проверка с Община Севлиево. При нея е констатирано, че таванът на едно от помещенията на първия етаж в сградата е пропаднал, на втория етаж е нарушена подова настилка, има счупени греди и шипки, което крие риск от пропадане. 

В резултат на инспекцията здравните власти издават предписание, съгласно което не се допуска ползването на сградата и се преустановява достъпът на граждани в нея. Срокът за изпълнение на предписанието е веднага и постоянен, а отговорността за изпълнението на мерките за безопасност на сградата е възложена на кмета на Община Севлиево, обсни лично той пред общинските съветници.

Основен ремонт е наложителен, но пари в бюджета за тази година не са заложени

"Независимо от извършваните текущи ремонтни дейности назад в годините, сградата, в която е разположен пенсионерския клуб, е опасна за използване", категоричен е и Иван Иванов. Според него "за да стане използваем първия етаж следва да се извърши основен ремонт с премахване на втория етаж и изграждане на ново подпокривно пространство и покривна конструкция". Община Севлиево има проектна готовност, но е необходим сериозен финансов ресурс, който не може да се обезпечи от общинския бюджет за 2024 година, обясни още кметът.

Водят се преговори, има вариант за решение

Община Севлиево няма собствено помещение на територията на кметство Богатово, което да е подходящо за пенсионерски клуб, освен здравната служба на селото. Затова се търсят други варианти и един от тях е помещение на потребителна кооперация "Солидарност". Община Севлиево е предложила на ръководството на кооперацията двете страни да сключат договор за ползване на въпросното помещение под наем, но становище по това трябва да вземе управителния съвет на кооперацията и се очаква това да стане в близко време, уточни кметът.

Когато има решение за наемане на помещение за пенсионерски клуб, Община Севлиево ще обзаведе и оборудва мястото като клуб на пенсионера, преди да се отвори за дейности и посещения, ангажира се Иванов. 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!