Търсене

Общината няма да разпределя дивидент от търговските си дружества

Общината няма да разпределя дивидент от търговските си дружества

Снимка на Steve Buissinne от Pixabay

от Емилия Димитрова

През тази година Община Севлиево няма да получи дивидент от търговските дружества, в които има сто процента собственост. Решението бе взето на редовно заседание на Общинския съвет от 23 юни т.г., на което за обсъждане бяха внесени годишните отчети на дружествата "Общински пазари", "Медицински център-1", "Росица", "Бяла" и МБАЛ "Д-р Стойчо Христов". 

Във фонд "Допълнителен резерв" остава цялата печалба на "Общински пазари" (близо 21 хил. лв.), "Медицински център-1" (почти 31 хил. лв.) и МБАЛ "Д-р Стойчо Христов" (211 хил. лв.).  Миналата година Общината получи дивидент единствено от "Общински пазари" - 70% от печалбата на дружеството. 

От материалите, придружаващи предложението за приемане отчетите на фирмите с общинско участие, става ясно, че печалбата на "Общински пазари" се запазва и за 2019 г. е почти толкова, колкото е била и за 2018 г.

ВиК "Бяла", което от тази година не е оператор на ВиК и не реализира приходи, не отчита печалба за 2019 г.

Ръст в приходите, респективно в годишната печалба, бележи "Медицински център-1". За 2018 г. от здравното заведение са отчели печалба от 8590 лв., към края на 2019 г. тя е малко над три пъти по-голяма. 

Общинската болница също отчита добри финансови показатели - печалбата на заведението за 2019 г. е 211 хил. лв., срещу малко над 1500 лв. за 2018 г. 

Единствената общинска фирма на загуба е "Росица" ЕООД - издател на едноименния вестник. Загубата за 2019 г. е 10 хил . лв., срещу три пъти по-голяма към края на 2018 г. 

От материалите за заседанието на Общинския съвет, публикувани на страницата на Община Севлиево, става ясно, че съветниците са приели отчетите на общинските фирми и са освободили управителите им от отговорност за 2019 г. 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!