Общината ще бъде „въздържал се“ за дивидента от „Севлиевогаз“

Кметът на Севлиево, който е представител на Общината в Общото събрание на акционерите на „Севлиевогаз 2000“ АД, няма да гласува „за“ разпределение между акционерите на дивидент от 1 620 000 лв. –  пари, натрупани във фонд „Резервен“, а „въздържал се“. За това го упълномощиха съветниците след дълъг дебат между двамата юристи в ОбС Севлиево Николина Николова и Недко Георгиев.

Първоначалното предложение, което д-р Иван Иванов бе внесъл в пленарна зала, бе Общинският съвет да го упълномощи да гласува „за“ по точката, касаеща разпределението на 1 620 000 лв. между акционерите Община Севлиево и „Идеал Стандарт-Видима“.  Преди въпросът да бъде подложен на обсъждане обаче, кметът оттегли предложението си и поиска да бъде упълномощен да гласува „въздържал се“. А председателят на бюджетната комисия Димитър Димитрова каза, че и становището на комисията е представителят на Общината да гласува „въздържал се“.

На пръв поглед става дума за казус, който юристи и икономисти трябва да разнищят. Когато се касае за 1 620 000 лв. обаче, половината от които могат да влязат в Общината, е налице и обществен интерес, затова е редно да се знае: Отказва ли се Общината от близо 800 000 лв. и защо?

Предложението за разпределение на дивидента е внесено от другия акционер, каза вчера в пленарна зала кметът. И добави, че през последните пет години Община Севлиево е искала да получи дивидент от газовото дружество, но не е срещала разбиране и е получавала само 10%, а останалите 90%  са отивали във фонд „Резервен“. „Сега другият акционер иска сумите да бъдат разпределени“, подчерта кметът.  

На две коренно противоположни позиция бяха двамата адвокати съветници – Николина Николова и Недко Георгиев. Според Николова първоначалното предложение на кмета да гласува „за“ дивидента е коректно и трябва да се подкрепи. Според Георгиев то е в разрез с Търговския закон.

И двамата се позоваха на чл. 246 от Търговския закон, който казва, че средствата на фонд "Резервен" могат да се използуват само за покриване на годишната загуба или покриване на загуби от предходната година. Когато средствата на фонд "Резервен" надхвърлят 1/10 или определената от устава на съответното дружество по-голяма част от капитала, разликата може да бъде използувана и за увеличаване на капитала.

Казано на достъпен език, законът в този член не дава възможност събраните във фонд „Резервен“ пари да се разпределят като дивиден между акционерите.

Адвокат Николова обаче казва: „Но говорим за фонд „Резервен“ в размер на една десета от капитала, т.е. за горницата над една десета, натрупана във фонда“. Според нея тази горница може да се разпредели като дивидент.

Недко Георгиев обаче е категоричен: „Фонд „Резервен“ не се пипа. Веднъж влезли в него, парите могат да отиват само за увеличение на капитала или покриване на загуби. Няма как да подкрепя предложение за разпределение на дивидент, което противоречи на закона, въпреки, че искам тези пари да влязат в Общината.

И още две адвокатски становища си противоречат по това може или не може парите от фонд „Резервен“ да отидат за изплащане на дивидент. Едното е на адвокат Оля Ботева от Плевен, което съветниците получиха по имейли преди началото на заседанието. Тя казва, че „разпределение на сумите, натрупани във фонд „Резервен“, под формата на дивидент е недопустимо, независимо от факта, че те са с произход – част от неразплатената печалба. Единственото изключение, което се прави от закона, е когато така натрупаната сума във фонд „Резервен“ се увеличи над една десета от основния капитал, то тя може да се използва за увеличение на капитала“.

Второто становище е на адвокатско дружество „Боянов и Ко“. В него се казва, че „средствата от фонд „Резервен“, които надхвърлят установената от закона или устава минимална стойност на фонд „Резервен“, могат да се използват за разпределение на дивидент между акционерите.

Първото становище е базирано на чл. 246 от Търговския закон, второто – на чл. 247 А от същия закон.  

От казаното дотук става ясно, че законът може да е един, но текстовете в него могат да бъдат тълкувани по различен начин. А логиката извиква въпроса „Какво следва?“.  Общото събрание на Съвета на директорите на „Севлиевогаз 2000“ АД е насрочено за средата на юни. При положение, че има решение на ОбС кметът да гласува „въздържал се“, дивидент не може да бъде разпределен. И във фонд „Резервен“ на „Севлиевогаз 2000“ ще продължат да стоят 1 620 000 лв. С 30 000 от тях ще се покрие загубата на газовото дружество за миналата година. Останалите остават във фонда.

автор: Емилия Димитрова

Клиент на "Хелиос" от Силистра спечели автомобил Форд Фокус
Бизнес
Животоподдържаща апаратура закупи "Севлиево 21 век" за болницата
Бизнес
Златен медал за качество за санитарните продукти Ideal Standard и Vidima
Бизнес
31 300 лв. събра "Севлиево 21 век" за МБАЛ "Д-р Ст. Христов"
Бизнес
Конкурсът „Баня на годината“ отличи най-оригиналните дизайнерски проекти
Бизнес
"Хелиос" осигурява дежурен екип в един от обектите си
Бизнес
Общината няма да разпределя дивидент от търговските си дружества
Бизнес
"Севлиево 21 век" обявява дарителска кампания заради Covid 19
Бизнес
Три торти, трима акционери и тиха наздравица белязаха 30 години "Хелиос" АД
Бизнес
Севлиевска фирма за бельо започна да шие предпазни маски
Бизнес
Късметлията на "Хелиос" днес си тръгна със спечеления автомобил
Бизнес
Дарението на "Севлиево 21 век" за болницата пристигна, след Великден влиза в употреба
Бизнес
Едноличните търговци внасят осигурителни вноски до 30 юни
Бизнес
Lidl и Kаufland даряват 300 хил. лева за купуването на респиратори
Бизнес
НАП няма да спре да запечатва обекти, но ще бъде снизходителна
Бизнес
От днес обектите на "Хелиос" АД работят с обичайното работно време
Бизнес