Общината ще обезпечи кредит на болницата със свои имоти

Община Севлиево ще обезпечи кредит за МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ със свои имоти, чиято обща пазарна стойност е 970 000 лв. Решение за това бе взето вчера по време на редовно заседание на ОбС Севлиево.

Става дума за кредит, за който има решение на съветниците от декември 2015 г. Тогава ОбС Севлиево е дал съгласие общинската болница да вземе заем от 600 000 лв., с който да се изплатят задължения към доставчици. Банката кредитор е поискала обезпечение върху кредита с недвижима собственост. И тъй като болницата няма имоти на свое име, защото сградите й бяха прехвърлени на Общината по искане на управителя д-р Пламен Цеков, това налага Общината да предостави обезпечението със свои сгради.

Няколко въпроса поставиха съветници от опозицията по време на обсъждането на въпроса в пленарна зала. Йордан Стойков попита как ще бъде формиран погасителния план за изплащане на кредита, след като отчетите на болницата сочат, че печалбата не стига.

Николина Николова поиска съветниците да бъдат запознати с действителното финансово състояние на болницата. „Знаем ли какви са действителните й задължения в момента, колко и за какво е похарчено?“, попита тя. И припомни, че за последните 4 години ОбС е дал съгласие в Общинската болница да бъдат наляти 2 530 000 лв./б.ред. въпросните 600 000 лв. влизат в цифрата/ Съветникът Николова каза, че заведението се управлява от легитимен по смисъла на Търговския закон управител, който е с изтекъл лимит на правомощия по реда на Закона за лечебните заведения, а година и половина Общината не е правила опити за нов конкурс за управител на болницата.

Въпросите в залата останаха без отговор. Решението Община Севлиево да обезпечи заем на общинската МБАЛ бе гласувано с 18 гласа „за“. А отрицателния си вот Ценка Йонкова обясни така: "Практика стана, когато се отпуска кредит на болницата, в Общинския съвет да не се обяснява как ще се разходват парите. И сега е така. От доклада на контрольора на заведението се вижда, че 69% от приходите отиват за заплати, останалото за дейност. Но това е недостатъчно за покриването и на вноските по кредит".      

написано от Емилия Димитрова

Не се налага затваряне на СУ "В. Левски", заявиха от ръководството
Здраве
Д-р Бонка Попова, онколог, преглежда в Севлиево на 12 декември
Здраве
Нови специалисти в "Медицински център-1"
Здраве
Д-р Валери Йовчев изкара курс по най-високо ниво на имплантология
Здраве
Детско отделение - още една инвестиция в здравето на севлиевци
Здраве
Един случай на хепатит А е потвърден, други три деца са хоспитализирани
Здраве
Глобяват севлиевската болница за неспазване на трудовото законодателство
Здраве
На 15 декември д-р Пейо Мишев преглежда в Севлиево
Здраве
Д-р Антоанета Апостолова - нов специалист в "Медицински център-1"
Здраве
Нови дати за преглед при д-р Димитров - УНГ, през ноември 2019 г.
Здраве
Д-р Явор Малинов ще приема пациенти в Севлиево на 13 декември
Здраве
Обявен е прием на документи от нуждаещи се от патронажна грижа
Здраве
Д-р Попова, онколог, преглежда в Севлиево на 21 ноември т.г.
Здраве
Има ли епидемичен взрив от хепатит А в Севлиево?
Здраве
Седем незададени въпроси, или как Кирил Ананиев избяга от журналистите в Севлиево
Здраве
От 25 до 29 ноември в Севлиево ще се раздават донорски карти
Здраве