Общината ще обезпечи кредит на болницата със свои имоти

Община Севлиево ще обезпечи кредит за МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ със свои имоти, чиято обща пазарна стойност е 970 000 лв. Решение за това бе взето вчера по време на редовно заседание на ОбС Севлиево.

Става дума за кредит, за който има решение на съветниците от декември 2015 г. Тогава ОбС Севлиево е дал съгласие общинската болница да вземе заем от 600 000 лв., с който да се изплатят задължения към доставчици. Банката кредитор е поискала обезпечение върху кредита с недвижима собственост. И тъй като болницата няма имоти на свое име, защото сградите й бяха прехвърлени на Общината по искане на управителя д-р Пламен Цеков, това налага Общината да предостави обезпечението със свои сгради.

Няколко въпроса поставиха съветници от опозицията по време на обсъждането на въпроса в пленарна зала. Йордан Стойков попита как ще бъде формиран погасителния план за изплащане на кредита, след като отчетите на болницата сочат, че печалбата не стига.

Николина Николова поиска съветниците да бъдат запознати с действителното финансово състояние на болницата. „Знаем ли какви са действителните й задължения в момента, колко и за какво е похарчено?“, попита тя. И припомни, че за последните 4 години ОбС е дал съгласие в Общинската болница да бъдат наляти 2 530 000 лв./б.ред. въпросните 600 000 лв. влизат в цифрата/ Съветникът Николова каза, че заведението се управлява от легитимен по смисъла на Търговския закон управител, който е с изтекъл лимит на правомощия по реда на Закона за лечебните заведения, а година и половина Общината не е правила опити за нов конкурс за управител на болницата.

Въпросите в залата останаха без отговор. Решението Община Севлиево да обезпечи заем на общинската МБАЛ бе гласувано с 18 гласа „за“. А отрицателния си вот Ценка Йонкова обясни така: "Практика стана, когато се отпуска кредит на болницата, в Общинския съвет да не се обяснява как ще се разходват парите. И сега е така. От доклада на контрольора на заведението се вижда, че 69% от приходите отиват за заплати, останалото за дейност. Но това е недостатъчно за покриването и на вноските по кредит".      

написано от Емилия Димитрова

От 1 август д-р Габровски работи в "Медицински център-1"
Здраве
Д-р Попова, онколог, преглежда в Севлиево на 22 август 2019 г.
Здраве
Извън закона, но законно Пламен Цеков управлява общинската болница в Севлиево
Здраве
Д-р Малинов ще приема пациенти от Севлиево на 20 септември т.г.
Здраве
ДКЦ „Севлиево Медика“: Продължаваме да работим както досега
Здраве
Записват за прегледи при д-р Явор Малинов за 5 юли т.г.
Здраве
Нови дати за преглед при д-р Димитров - УНГ, през юли
Здраве
Да ръководиш болница на ръба на фалит се оказва доходно
Здраве
Глобиха севлиевската болница заради неизплатени заплати
Здраве
НОВО! В ДКЦ „Севлиево Медика“ отваря врати Физиотерапия
Здраве
Нови процедури в ДКЦ "Севлиево Медика"
Здраве
ДКЦ „Севлиево Медика“ представя двама от своите специалисти
Здраве
Нови специалисти от началото на август в "Медицински център-1"
Здраве
Д-р Ангелов, офталмолог, преглежда всеки петък от 14.00 ч.
Здраве
Д.р Карчева - кардиолог в ДКЦ „Севлиево Медика “
Здраве
Джипитата на „Акта Мед“ се местят в поликлиниката
Здраве