Общината ще обезпечи кредит на болницата със свои имоти

Община Севлиево ще обезпечи кредит за МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ със свои имоти, чиято обща пазарна стойност е 970 000 лв. Решение за това бе взето вчера по време на редовно заседание на ОбС Севлиево.

Става дума за кредит, за който има решение на съветниците от декември 2015 г. Тогава ОбС Севлиево е дал съгласие общинската болница да вземе заем от 600 000 лв., с който да се изплатят задължения към доставчици. Банката кредитор е поискала обезпечение върху кредита с недвижима собственост. И тъй като болницата няма имоти на свое име, защото сградите й бяха прехвърлени на Общината по искане на управителя д-р Пламен Цеков, това налага Общината да предостави обезпечението със свои сгради.

Няколко въпроса поставиха съветници от опозицията по време на обсъждането на въпроса в пленарна зала. Йордан Стойков попита как ще бъде формиран погасителния план за изплащане на кредита, след като отчетите на болницата сочат, че печалбата не стига.

Николина Николова поиска съветниците да бъдат запознати с действителното финансово състояние на болницата. „Знаем ли какви са действителните й задължения в момента, колко и за какво е похарчено?“, попита тя. И припомни, че за последните 4 години ОбС е дал съгласие в Общинската болница да бъдат наляти 2 530 000 лв./б.ред. въпросните 600 000 лв. влизат в цифрата/ Съветникът Николова каза, че заведението се управлява от легитимен по смисъла на Търговския закон управител, който е с изтекъл лимит на правомощия по реда на Закона за лечебните заведения, а година и половина Общината не е правила опити за нов конкурс за управител на болницата.

Въпросите в залата останаха без отговор. Решението Община Севлиево да обезпечи заем на общинската МБАЛ бе гласувано с 18 гласа „за“. А отрицателния си вот Ценка Йонкова обясни така: "Практика стана, когато се отпуска кредит на болницата, в Общинския съвет да не се обяснява как ще се разходват парите. И сега е така. От доклада на контрольора на заведението се вижда, че 69% от приходите отиват за заплати, останалото за дейност. Но това е недостатъчно за покриването и на вноските по кредит".      

написано от Емилия Димитрова

При двама мъже от областта теста за коронавирус е положителен
Здраве
15 са заболелите от коронавирус в област Габрово към 18 юни
Здраве
Още два нови случая на коронавирус в Габрово
Здраве
Прегледите при д-р Пейо Мишев идния месец са на 24 юли
Здраве
Д-р Димитров - УНГ, преглежда на 14 и 28 юли 2020 г.
Здраве
До края на юни, който желае, може да смени личния си лекар
Здраве
МЗ: Гражданите да подават сигнали, ако болници им искат PCR тест
Здраве
Д-р Попова - онколог, ще преглежда на 9 и 23 юли 2020 г.
Здраве
За два нови случая на COVID-19 в Габрово, съобщават от РЗИ
Здраве
Шести потвърден случай на Covid в Севлиево
Здраве
Момиче на 15 г. от Севлиево е дало положителна проба за Covid 19
Здраве
Новите случаи на коронавирус в областта са на мъже, които не живеят тук
Здраве
Нов случай на положителен PCR тест в Габрово
Здраве
За един нов случай на Covid в областта съобщават днес от РЗИ
Здраве
Лекари от МБАЛ „Св. София“ преглеждат безплатно в МБАЛ „Св. Иван Рилски Габрово“
Здраве
Маските на закрито пак стават задължителни, започва масов контрол
Здраве