Търсене

Общините да предоставят писмени становища за нови социални услуги в габровска област, поиска Ралица Манолова

Севлиево онлайн
Общините да предоставят писмени становища за нови социални услуги в габровска област, поиска Ралица Манолова

Социалните услуги бяха тема на среща между областния управител Ралица Манолова и представители на общините, снимка: Областна администрация Габрово

Социалните работници или готовите да работят в социалната сфера не достигат. Това стана ясно на среща между областния управител на Габрово Ралица Манолова и представители на четирите общини в областта.
 
Целта на срещата е да се набележат социалните услуги, които Общините могат да предоставят. Става въпрос за услуги, които ще бъдат подкрепени от европейските програми за програмен период 2021-2027 и Плана за възстановяване и устойчивост, информира главният експерт в Областна администрация Михаела Стоянова.
 
Обсъдено беше финалното предложение на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) за броя и вида на социалните услуги, които ще осигуряват подкрепа не само на хората от отделната община, в която са създадени, но и на нуждаещите се от всички общини в областта.
 
Изображение - 10475Представителите на Общините споделят, че социалните работници не достигат, снимка: Областна администрация Габрово  
 
Едно от опасенията, които се изразиха, е обезпечаването на новите услуги с човешки ресурс. На този етап общините изпитват затруднения за осигуряване на медицински сестри, помощен персонал, рехабилитатори, психолози и др. Нужно е мотивиращо заплащане на персонала в социалните услуги. Споделени бяха добри практики в сферата от Община Габрово, информират от областната администрация.
 
Отчетено бе, че пандемията е повлияла на потреблението на социални услуги. Наблюдава се по-изявен интерес към услугите, които се предоставят в домашна среда, а не в общността. А в бъдеще е необходимо да се обърне поглед към нови услуги, свързани с превенцията на зависимости, домашното насилие и различните видове тормоз.
 
Очаква се общините да предоставят своите писмени становища за нови социални услуги до 16 април.
Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!