Общините от габровско се представиха в изложение по туризъм

От 16 до 17 ноември, 2017 г. общините Габрово, Трявна, Дряново и Севлиево участваха с общ представителен щанд на престижното международно изложение по туризъм TTR в Букурещ (Румъния). През последната година четирите общини следват общ план за развитие на региона като туристическа дестинация, съгласно подписано споразумение за сътрудничество, както и общо членство в европейската мрежа за развитие на туризма в регионите – NECSTouR.

Част от предвидените дейности е привличане на повече румънски туристи чрез предлагане на богат и разнообразен туристически продукт. Специално за румънските туристи са тиражирани дипляни на румънски език.

Посетителите на регионалния щанд са проявили интерес към възможностите за предстоящите коледни и новогодишни празници, към събитията, природата, условията за ски ваканция и др. Журналисти и туроператори също са показали интерес към региона, а през пролетта на 2018 г. четирите общини планират информационен тур за румънски туроператори и журналисти.

Северната ни съседка е ключов пазар за българския туризъм. През 2016 г. страната ни е посетена от 1 096 874 румънски туристи, което ги поставя на първо място в класацията по посещения. Това е ръст от 11.2% спрямо предходната година. Румънският пазар е основен също по отношение на краткосрочните пътувания до България. Туристите от северната ни съседка идват за 3-4 дни на ски, СПА и културен туризъм. Освен това покрай празници като Великден, 1 май, Коледа и Нова година.

Проектът за развитие на регионален туристически продукт в Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна стартира през август 2012 година. Стойността му бе 462 000 лв., от които 392 000 лв. европейско финансиране, 46 000 лв. републиканско и останалите собствен принос на общините. Проектът приключи през август 2014 година и за това време над 3 млн. туристи и жители на региона се запознаха с възможностите за туризъм в област Габрово. Последното стана възможно на поредица участие в международни туристически борси, отпечатването на брошури на различни езици, които популяризират местните забележителности.  

 

 

Иновативните решения са фокус на "Баня на годината 2018"
Бизнес
Договорите с подизпълнители по обществени поръчки стават публични
Бизнес
Ръст от 13% отчита "Идеал Стандарт Видима" през 2017 г.
Бизнес
Пет дни за подаване декларации за второто тримесечие
Бизнес
Отворени врати в завода за санитарна керамика
Бизнес
Ideal Rain Evo Jet получи престижната награда за дизайн RED DOT
Бизнес
Рекорден брой стажанти тази година в "Идеал Стандарт-Видима"
Бизнес
Област Габрово e с най-много усвоени евросредства
Бизнес
Офисът на НАП в Габрово с нови банкови сметки от 1 август т.г.
Бизнес
Синьо лято изпратиха в "Идеал Стандарт-Видима"
Бизнес
20 г. заводът за санитарна керамика налага стандарти
Бизнес
Нов материал, обогатен с билки, пуска в производство „Паралел“
Бизнес
Търговският регистър продължава да е недостъпен
Бизнес
Три четвърти от търговете с еврофинансиране се оказаха с нарушения
Бизнес
"Габрово Тур" отвори офис в Севлиево
Бизнес
Евродепутатите искат да засилят правата на работниците
Бизнес