Общините от габровско се представиха в изложение по туризъм

От 16 до 17 ноември, 2017 г. общините Габрово, Трявна, Дряново и Севлиево участваха с общ представителен щанд на престижното международно изложение по туризъм TTR в Букурещ (Румъния). През последната година четирите общини следват общ план за развитие на региона като туристическа дестинация, съгласно подписано споразумение за сътрудничество, както и общо членство в европейската мрежа за развитие на туризма в регионите – NECSTouR.

Част от предвидените дейности е привличане на повече румънски туристи чрез предлагане на богат и разнообразен туристически продукт. Специално за румънските туристи са тиражирани дипляни на румънски език.

Посетителите на регионалния щанд са проявили интерес към възможностите за предстоящите коледни и новогодишни празници, към събитията, природата, условията за ски ваканция и др. Журналисти и туроператори също са показали интерес към региона, а през пролетта на 2018 г. четирите общини планират информационен тур за румънски туроператори и журналисти.

Северната ни съседка е ключов пазар за българския туризъм. През 2016 г. страната ни е посетена от 1 096 874 румънски туристи, което ги поставя на първо място в класацията по посещения. Това е ръст от 11.2% спрямо предходната година. Румънският пазар е основен също по отношение на краткосрочните пътувания до България. Туристите от северната ни съседка идват за 3-4 дни на ски, СПА и културен туризъм. Освен това покрай празници като Великден, 1 май, Коледа и Нова година.

Проектът за развитие на регионален туристически продукт в Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна стартира през август 2012 година. Стойността му бе 462 000 лв., от които 392 000 лв. европейско финансиране, 46 000 лв. републиканско и останалите собствен принос на общините. Проектът приключи през август 2014 година и за това време над 3 млн. туристи и жители на региона се запознаха с възможностите за туризъм в област Габрово. Последното стана възможно на поредица участие в международни туристически борси, отпечатването на брошури на различни езици, които популяризират местните забележителности.  

 

 

Късметлията на "Хелиос" днес си тръгна със спечеления автомобил
Бизнес
"Севлиево 21 век" обявява дарителска кампания заради Covid 19
Бизнес
Lidl и Kаufland даряват 300 хил. лева за купуването на респиратори
Бизнес
Дарението на "Севлиево 21 век" за болницата пристигна, след Великден влиза в употреба
Бизнес
Севлиевска фирма за бельо започна да шие предпазни маски
Бизнес
От днес обектите на "Хелиос" АД работят с обичайното работно време
Бизнес
Животоподдържаща апаратура закупи "Севлиево 21 век" за болницата
Бизнес
Клиент на "Хелиос" от Силистра спечели автомобил Форд Фокус
Бизнес
"Хелиос" осигурява дежурен екип в един от обектите си
Бизнес
Три торти, трима акционери и тиха наздравица белязаха 30 години "Хелиос" АД
Бизнес
Едноличните търговци внасят осигурителни вноски до 30 юни
Бизнес
Конкурсът „Баня на годината“ отличи най-оригиналните дизайнерски проекти
Бизнес
Общината няма да разпределя дивидент от търговските си дружества
Бизнес
НАП няма да спре да запечатва обекти, но ще бъде снизходителна
Бизнес
Златен медал за качество за санитарните продукти Ideal Standard и Vidima
Бизнес
31 300 лв. събра "Севлиево 21 век" за МБАЛ "Д-р Ст. Христов"
Бизнес