Общинската болница ще връща 120 хил. лв., получени без основание

от Емилия Димитрова

МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ ще връща на Здравната каса 120 хил. лв., неправомерно получени в началото на тази година. Парите са изплатени на лечебното заведение за операции на 39 пациенти по клинична пътека в областта на ендопротезирането на тазобедрена и колянна става.

Злоупотребата била установена при проверка от служители на НЗОК. Проверката установила, че през януари и февруари 2019 г. от страна на болницата не са спазени изискванията на чл. 351 от Националния рамков договор. Въпросният текст гласи: „не се допуска заплащане на дейност за оказване на болнична медицинска помощ, в извършването на която е участвал лекар, който не е посочен като специалист на основен трудов договор".

Всичко това „Севлиево онлайн“ научи по реда на Закона за достъп до обществена информация, в отговор, изпратен до медията от главния секретар на Националната здравноосигурителна каса.

Отговорът от НЗОК, скрийншот: "Севлиево онлайн"

В него се уточнява, че при 39 пациенти е отчетен разход за оперативна дейност на стойност 49 хил. лв. При същия брой пациенти са отчетени вложени медицински изделия  (по всяка вероятност протези, б.ред.) за 71 550 лв.

„Общият размер на получените суми без правно основание е в размер на 120 573 лв. и съгласно Закона за здравното осигуряване болницата трябва да възстанови неправомерно получените пари, пише в отговора от НЗОК.

Ендопротезиране в Севлиево се извършва от есента на 2018 г. Ръководител на екипа е проф. Аспарухов - собственик на медицински център "Асклепий", Плевен. Между центъра на проф. Аспарухов и севлиевската Общинска болница има сключен договор, клаузите в който обаче не са публични, тъй като става дума за търговски взаимоотношения между две дружества, отговори д-р Цеков на въпрос от "Севлиево онлайн" в началото на тази година. Що се отнася до разпределението на приходите по клинични пътеки в областта на ендпротезирането, за които „Севлиево онлайн“ има информация, че са 70:30 процента в полза на професорът-ортопед от Плевен, управителят на МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ нито потвърди, нито отрече информацията, тъй като за него "това е сделка между две предприятия“.

В конкретния случай обаче общинската болница е получила над 120 хил. лв. от НЗОК, което означава, че става върос за публични средства, изплатени на заведението без правно основание. И въпросът вече е за злоупотреба с парите на данъкоплатците.

 

Д-р Сиромахова - очни болести, преглежда на 12 февруари в Севлиево
Здраве
Открита линия за коронавирус откри Здравното министерство
Здраве
15 зъболекари от Севлиево подписаха договори със Здравната каса
Здраве
Д-р Германова закрива практиката си на общопрактикуващ лекар
Здраве
Д-р Бонка Попова, онколог, ще преглежда на две дати през февруари
Здраве
Д-р Димитров - специалист УНГ, преглежда на 25 февруари 2020 г.
Здраве
Прокуратурата прекрати преписката срещу управителя на МБАЛ в Севлиево
Здраве
Учениците тръгват на училище след грипната ваканция
Здраве
До дни първата вендинг машина за лекарства ще "продава" в Севлиево
Здраве
Д-р Сиромахова вече работи всяка сряда в "Медицински център-1"
Здраве
Д-р Германова стана част от екипа на "Медицински център-1"
Здраве
На 28 февруари д-р Пейо Мишев ще има прегледи в Севлиево
Здраве
Д-р Димитров - специалист УНГ, преглежда на 11 февруари 2020 г.
Здраве
През февруари безработните внасят 24.40 лв. здравна вноска
Здраве
Онкологът д-р Попова преглежда в Севлиево на 12 март
Здраве
От днес грипната епидемия се отменя
Здраве