Търсене

Общинската избирателно комисия разпореди Отделът за закрила на детето да провери предизборна агитация на ученици

Емилия Димитрова
Общинската избирателно комисия разпореди Отделът за закрила на детето да провери предизборна агитация на ученици

Предизборна агитация ли е съобщението, след като какво пишем във фейсбук не подлежи на регулация, скрийншот: фейсбук

Отделът за закрила на детето към Дирекция за социално подпомагане в Севлиево да извърши проверка на сигнал за предизборна агитация на ученици. Това реши вчера, 23 октомври, Общинската избирателна комисия (ОИК) в Севлиево. (Решението на ОИК може да бъде видяно тук)

Решението е по подаден в комисията сигнал за предизборна агитация на непълнолетни, което е в нарушение на Изборния кодекс. В случая обаче може и да се окаже, че нарушение няма, тъй като агитацията е направена в чат във фейсбук, а според ОИК Севлиево, която се позовава на методическите указания на ЦИК "не са медийни услуги социалните мрежи (фейсбук, туитър и други подобни) и личните блогове, поради което и съдържанието в тях не се контролира по изборния кодекс". 

Сигналът, по който е разпоредена проверката, е за съобщение, което се твърди, че е отправено от името на Светлана Георгиева - кандидат за кмет на община Севлиево и водач на листа за общински съветници, към участниците в чат групата. В него се казва: „Ние, с г-н Хасанов, ще се радваме, ако ни препоръчате на вашите родители и приятели и на 29 октомври биха могли да гласуват и за нас с номер 14“.

Според обяснението на подателя на сигнала става въпрос за ученици от дуално обучение на една от професионалните гимназии в града. Според други постове във фейсбук въпросното съобщение вече е изтрито. 

ОИК Севлиево е разпоредила проверката от Отдела за закрила на детето да се извърши в най-кратък срок. Как обаче са протекли дебатите до вземане на решението от комисията, засега не е ясно, тъй като протоколът от заседанието от вчера към момента на публикуване на този текст не е публичен.  

Както и да приключи този случай, най-вероятно нито нарушение ще има, нито санкционирани, защото какво публикуваме във фейсбук, не подлежи на регулация от българското изборно законодателство. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!