„Обстоятелства за евентуално престъпление“, или как се губи на инат
Сградата в центъра на Дряново, продадена от Общината за под 100 хил. лв. се препродава от новия си собственик за 250 хил. евро

На 13 февруари т.г. Окръжна прокуратура Габрово изпрати на Специализираната прокуратура преписка, съдържаща „обстоятелства за евентуално престъпление“ по чл. 219 от Наказателния кодекс, извършено от кмета Дряново Мирослав Семов. Посоченият текст се отнася за безстопанственост на длъжностно лице, довела до разпиляване на собственост и липса на контрол върху работата на служители, отговорни за обществено имущество. Наказанието, предвидено в тези случаи, е лишаване от свобода от две до осем години или глоба до 5 хил. лв.

Преписката в габровската прокуратура е образувана по сигнал, подаден в началото на февруари 2019 г. от Трифон Панчев – жител на Дряново и народния представител Кристина Сидорова /БСП/. Със сигнала двамата искат прокуратурата да установи дали кметът Мирослав Семов е пренебрегнал задължението да върне на Общината сгради в центъра на Дряново, обект на приватизационна сделка, обявена в последствие от съда за нищожна. Въпреки че от тогава са минали девет години, Община Дряново не е предприела нищо за влизане във владение в своя имот, се твърди в изпратеното до прокуратурата. Според Панчев и Сидорова бездействието на общинската управа е ощетило Община Дряново със стотици хиляди лева.

Собственик без собственост

От девет години помещения в сгради, чийто собственик би трябвало да е Община Дряново, се отдават под наем от частна фирма, а в бюджета на Дряново не влиза и стотинка. Фирмата е „Сидра груп“ ООД. Дружеството е регистрирано през юни 2009 г. с адрес на управление в София и предмет на дейност „търговия, туризъм, хотелиерство, ресторантьорство и всяка друга незабранена от закона дейност“. Съдружници в него са Цветозар Велчев и Евтим Николов, двамата са вписани и като управители. При основаването си „Сидра груп“ е с капитал 119 хил. лв., внесен като непарична вноска. Става дума за две масивни общински сгради, строени за битов комбинат през 1968 г. и 1974 г., прилежащия към една от тях терен с големина 640 кв. м., трафопост, описан като едноетажна полуподземна сграда и терен от 650 кв. м. Всичко това е оценено от вещо лице на 119 хил. лв.. Дружеството няма взаимоотношения с местната Община, поне на хартия. Собствениците му обаче имат.

Цялото разследване може да прочетете тук.  

Героите намират време да помагат на другите
Общество
Доверието в медиите е ниско – 40% от българите вярват на новините
Общество
Започва реставрация на бронзовия лъв на паметника на вр. Шипка
Общество
Жандармерия влезе в офиса на „Кабел Сат-Запад“ в Благоевград
Общество
Кръговото кръстовище на изхода за Габрово няма да се коригира
Общество
С „бланкетни формулировки“ е избран изпълнител на обществена поръчка
Общество
За 20 минути на 6 юни т.г. в Севлиево са паднали 37 л/кв. м дъжд
Общество
"Капитал": Тапата на "Хемус" ще остане поне до 2020 г.
Общество
66 л/кв. м е дъждът за последното денонощие в Севлиево
Общество
Ученици написаха книга за голямото наводнение от 1939 г.
Общество
Как председателят на ОбС в Дряново ще получи 300 хил. лв. за частния си бизнес
Общество
Мощите на свети Ефрем Нови Чудотворец идват в Севлиево
Общество
29 юни е обявен за ден на безопасността на движението по пътищата
Общество
Проверяват лекари и болници по искане на прокуратурата
Общество
Какво донесе на Севлиево побратимяването с китайския град Нанхай?
Общество
Санкции срещу Община Смолян провокираха среща на журналисти със съветници
Общество