Обяваване на бедствено положение поискаха жители на безводни села

от Емилия Димитрова

Да се обяви бедствено положение заради изключително тежката ситуация с безводието в села на община Севлиево, поискаха граждани днес от кмета на Севлиево по време на редовното заседание на Общинския съвет.

Живеещи в потърпевши села споделиха, че в с. Добромирка са два месеца без вода, за битови нужда карат с колите си от 4 км. Другаде, са "късметлии" - имат вода на две седмици веднъж. За живеещите в селата, захранвани от източния довеждащ водопровод, това е тежко, угнетяващо и мъчително ежедневие за поредна година в месеците на засушаване. Някъде се карат водоноски, но има възрастни, които не могат да си занесат вкъщи вода и ползват дъждовна, каза жена в залата. 

Бедственото положение нищо не решава

"Има една подробност в закона, че бедствено положение се обявява за седмица и може да бъде удължено до 30 дни, но само ако това ще доведе до решаване на проблема, заради който е обявено", обясни кметът на Севлиево Иван Иванов, с което даде да се разбере, че подобен ход не е необходим, тъй като за месец недостигът на вода не може да бъде преодолян.  

Той обаче се ангажира, след разговори с ВиК Габрово, да се намали дебита на водоподаване в града през нощта и да се направи така, че поне два дни в седмицата хората в селата да имат течаща вода. 

Какво е направено до момента

Повод за своебразната дискусия в пленарна зала стана питане от общинския съветник  Димитър Тонев ("Граждани за Севлиево") към кмета, за направеното до момента по въпроса с липсата на вода, какво предстои да се направи в близко време и какви са перспективите за решаване на водната криза.  

От изключително подробния отговор на кмета стана ясно още, че има инвестиционен проект в работна фаза за реконструкция на компрометирания източен водопровод. Реконструкцията е разделена на два етапа, всеки от тях на отделни подетапи.

Етапите на хартия

Началото на първия етап е от Пречиствателната станция за питейно водоснабдяване в с. Стоките и стига до така нареченото източно отклонение за Севлиево и с. Богатово. Дължината му е 21.2 км, предвидено е трасето да бъде да бъде изпълнено с 500-милиметрови тръби. Според специалисти във ВиК сектора това е трасето с най-големи водозагуби по целия водопровод, обясни Иванов. Проектната стойност на въпросния участък е 19.5 млн. лв. 

Следващия участък, който започва от отклонението за Севлиево и стига до разпределителната шахта между селата Буря и Добромирка, е с дължина близо 11 км. Предвидено е да бъде изпълнен с 315-милиметрови тръби, а стойността му е малко над 6.9 млн. лв. Всеки от тези участъци е разделен на отделни подучастъка.

Както по-горе стана ясно всеки от двата етапа е разделен на по-малки участъци. Първият подучастък е дълъг 1430 м. За него има разрешително за строеж, проведени са необходимите процедури за избор на изпълнител, строителен и авторски надзор. Осигурено било и финансирането от 1.4 млн. лв., което според кмета озтначава, че работата може да започне веднага. Това обаче се оказва единствената част от целия водопровод, за която има пари.

Ремонтът на втория подучастък, дълъг 5.4 км, ще струва 4.9 млн. лв. И за него са проведени процедури по избор на изпълнител и надзор. Освен че няма пари за тази част, тя няма и разрешително за строеж, което не било проблем, изисквало малко време, защото става дума за част от вопровода, която се намира на територията на община Габрово, обясни Иван Иванов.

И все пак става дума за пари

Откъде ще дойдат парите за подмяна на тръбите от компрометирания водопровод, попита Димитър Тонев. Две са възможностите, отговори кметът. Едната е Оперативна програма "Околна среда", но тъй като програмният период изтича с тази година, това може да стане със средства от следващия програмен период. Друга възможност са средства от републиканския бюджет. Община Севлиево не може да инвестира в довеждащите водопроводи, защото са публична държавна собственост и няма как да се наливат средства в инвестиционни обекти, които не са на Общината, обясни Иванов. 

До решаване на 30-годишния проблем с безводието в община Севлиево, продължава карането на вода с водоноски, а кметът обеща да се осигури минерална вода за детските градини, училищата и социалните заведения. 

По-високи цени са в сила в Севлиево за някои услуги и общински такси
Общество
Тихомир Петков получи служебна благодарност от главния прокурор
Общество
Брекзит: новите отношения между ЕС и Великобритания и Вие
Общество
11 670 лв. за деца дариха от "Идеал Стандарт-Видима"
Общество
Още пари за обхода на Габрово, трасето не било безопасно
Общество
Съдът отмени увеличението на данъка върху имотите в община Севлиево
Общество
Водата в област Габрово поевтинява с 3 % от Нова година
Общество
Повече от половината общински пътища на Севлиево са в лошо състояние
Общество
Няма санкционирани кметове в габровско заради нерегламентирани сметища
Общество
Близо 5000 са новите безработни в областта от началото на пандемията
Общество
МВР да осветли проверката от побоя на Димитър Кенаров, настоява АЕЖ
Общество
Една емблема на Севлиево - Костадин Костадинов, загуби битката с Ковид
Общество
През 2021 г. Община Севлиево ще разполага с рекордно голям финансов ресурс
Общество
Три меморандума и едно споразумение – безкрайното пътуване на Севлиево към Китай
Общество
Преброяване 2021 ще се проведе от 7 септември до 3 октомври
Общество
Храненето на медиците на първа линия е осигурено до 31 декември
Общество